Matematik

Diameter af betonrør!

30. maj 2003 af Miche (Slettet)
Jeg har fået en opgave som jeg ikke kan se mig ud af.
I bogen "Teknisk matematik" af P. Madsen, Opgave 115 side 121 skal jeg finde rørets yderdiameter.
Korden k = 80cm, højden h = 22cm.
hvordan skal tegning til beregning se ud? hvordan skal den beregnes?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2003 af Lurch (Slettet)

HAr ikke den angivne bog, men hvis du beskriver opgaven som den står, vil jeg da gerne prøve at hjælpe!

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2003 af SP anonym (Slettet)

Hej Lurch!
Opgaven går ud på at finde et betonrørs diameter, eneste oplysninger er at korden k=80cm og højden h=22cm.
Man skal forestille sig at der kun stikker noget af røret op fra jorden og så skal man beregne diameteren ud fra givne oplysninger.
Hilsen Miche!

Svar #3
31. maj 2003 af Miche (Slettet)

UUppssssssss!
Jeg glemte at skrive at korden er det samme som bredden af den stump rør der stikker oven jorden.

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2003 af Lurch (Slettet)

Jeg har forstået det ehr indtil videre:
Et betonrør(som jeg antager må være regulær cylinder? med en indre og ydre diameter), som alt i alt er 22cm højt, men stikekr et vist stykke ned i jorden.
Jeg er ikke helt med på den der korde, hvordan den ligger, og hvad den angiver?

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2003 af Lo Wang (Slettet)

Det er (som i så mange andre opgaver) bare et spørgsmål om at finde den rette trekant og derefter bruge pythagoras (skitser situationen på et stykke papir, hvis du ikke allerede har gjort det).. Den rette trekant er her trekanten med sidelængderne (22-r), 40 og r (r er radius) - håber du kan finde den... Ved at anvende pythagoras fås: r^2 = 40^2 + (22-r)^2 <=> r = 47.36... Diameteren er så givet ved 2*r = 94.72...

Svar #6
31. maj 2003 af Miche (Slettet)

Til Lo Wang!
Du har ramt lige i øjet, men tallene der skal regnes sammen kan ikke passe når du siger: c^2=a^2+(b-r)^2 - der manglere et eller andet.

Til Lurch!
Forestil dig at et betonrør der ligger vandret i jorden bliver gravet delvist frit, nu skulle man kunne tegne rørets diameter ud efter de angivne mål! længden af røret er ikke aktuelt i denne situation!
Hilsen Miche

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2003 af Lo Wang (Slettet)

undskyld, det er naturligvis (r-22) og ikke (22-r)..

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2003 af Lurch (Slettet)

yeps, så fik jeg fat i den. Løsningen er som Lo Wang siger
r^2=40^2+(r-22)^2

Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2011 af jovannadj (Slettet)

Jeg kan ikke få det rigtige resultat ved at bruge jeres ellers fremragende ligning?! :/


Skriv et svar til: Diameter af betonrør!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.