Kemi

Aktiveringsenergi - hjælp

19. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Hej, jeg har lidt problemer med en opgave.


Se vedhæftet fil,  håber der er nogen der kan hjælpe:

Jeg skal udfylde tabel 1, ved at kigge på de forskellige grafer. ( fil)

tak på forhånd

Vedhæftet fil: Data.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2010 af Ramses I (Slettet)

Jeg vil mene du skal aflæse C for hver temperatur. C = K og så giver resten sig selv.

                 Temperatur                  Temperatur                1/Temp                   K                     LN K
                      °C                                   Kelvin 
                       20                                 293,15               0,003411223        0,003729       -5,591615178
                       24                                 297,15               0,003365304        0,003969       -5,529241105
                       30                                 303,15               0,003298697        0,005904       -5,132125192
                       35                                 308,15               0,003245173        0,008075       -4,81898241
 

Når jeg laver et Arrhenius - plot får jeg Ea = 40 Kj

Det er det bedste bud jeg kan komme med.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. februar 2010 af mathon

...og
enheden for Ea er kJ/mol


Svar #3
20. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

så står der, at jeg skal lave en linæer reg. på data [1/T ; ln(K)] og bestem hældningen. Hældningen anvendes til at bestemme Ea. 

Hvordan gør jeg det ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2010 af mathon

på lommeregner
lin_Reg_beregning af værdierne i #1

                                        ln(k) = -4859,849·(1/T) + 10,916

hvoraf sammenhængen

                                        k = A·e-Ea/(RT)

eller                                  ln(k) = -(Ea/R)·(1/T) + ln(A)

dvs
                                        {Ea}/{R} = 4859,849

                                        {Ea} = 4859,849·8,31451 = 40407,26

                                        Ea = 40,40726 kJ/mol

                                       


 


Svar #5
20. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

så skal jeg sammenlign den fundne aktiveringsenergi Ea med databogen og med aktiveringsenergien uden katalyse.

er der nogen der kender tallene fra databogen hm ?
 


Svar #6
20. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

der står også, at data tilordnes en naturlig eksponentiel funktion og hastighedskonstanten bestemmes ? hvorledes gør jeg det ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2010 af mathon

                        ln(k) = -4859,849·(1/T) + 10,916     ⇔      k(T) = e-2,67535·10^8·(1/T)


Svar #8
21. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

har jeg fundet hastighedskonstanten nu ?

og hvor har du 10,916 fra ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. februar 2010 af mathon

...fra den lineære regression


Svar #10
21. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

er det her hastighedskonstanten k(T) = e-2,67535·10^8·(1/T)

eller skal man regne videre på det ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. februar 2010 af mathon

det er hastighedskonstanten ved Kelvin-tempetaturen T


Svar #12
21. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

så skal jeg sammenligne den fundene aktiverings energi Ea med databogen ? kender du tallet fra databogen hm
 


Svar #13
21. februar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Hvordan har Ramses I udregnet K ud i det der skema ?   hm


Skriv et svar til: Aktiveringsenergi - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.