Kemi

Hjælp-hjælp.... haster

22. februar 2010 af annarømer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Man har 500 mL pufferopløsning, der indeholder NH3 (0.200 M) og NH4Cl(0.100M)
a) Beregn pH i pufferopløsningen
b) Beregn pH-ændringen efter tilsætning af 20 mL 0.100 M NaOH.
c) Hvad ville pH være, hvis de 20 mL 0.100 M NaOH i stedet var tilsat 500 mL vand.

Jeg er ude efter udregningerne... Tusind tak...
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2010 af Gate2 (Slettet)

a. brug pufferligningen

pH = pKs + log [B] / [S]

pH = 9,25 + log 0,200 / 0,100 = 9,55

b. her bruges pufferligningen i en lidt omskreven form, idet koncentrationen af syre og base om regnes til mol af syre og base.

n NH3 = 0,200 M * 0,500 L = 0,100 mol; n NH4+ = 0,100 M * 0,500 L = 0,050 mol

NaOH omregnes også til mol; 0,100 M  * 0,020 L = 0,00200 mol

pH = 9,25 + log 0,102 / 0,048 = 9,58 ; pH ændring = 0,03

c. total volumen er efter tilsætning af NaOH 520 mL, det betyder at NaOH fortyndes 520 / 20 = 26 gange

ny koncentration = 0,100 / 26 = 0,00385 mol/L

pH = 14 + log [OH]

pH = 14 + log 0,00385 = 11,59


Skriv et svar til: Hjælp-hjælp.... haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.