Matematik

Vinkel med xy-plan

23. februar 2010 af SørenV (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en retningsvektor, som er beskrevet ved følgende:

AB = (3,1,-2)     ... som må give vektoren en længde på : √(32+12+(-2)2) ≈ 3,742

Hvordan finder jeg dens vinkel mellem xy-planen?


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. februar 2010 af mathon

find vinkel V mellem
                              vektorerne AB = [3,1,-2] og k = [0,0,1]

                              og subtraher denne fra 90º

............

k er xy-planens normalvektor


Svar #2
23. februar 2010 af SørenV (Slettet)

Okay.. Kan man i princippet ikke lave en parameterfremstilling for linjen, hvis jeg har et punkt P, der hedder:

P = (1,5,-1)

... som giver en parameterfremstilling på:

(x,y,z) = (1,5,-1) +t(3,1,-2)

... og derved beregne vinklen mellem linje og plan??


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Det man normalt gør er at regne vinklen i mellem normalvektoren til planen, og retningsvektoren for linjen. Så trækker man enten 90 grader fra, eller trækker svaret fra 90% afhængig af hvor stor den fundne vinkel bliver.

Karam


Svar #4
23. februar 2010 af SørenV (Slettet)

Okay.. .men den fundne vinkel i #1 giver jo -30,626 º ??


Svar #5
23. februar 2010 af SørenV (Slettet)

Undskyld.. havde glemt at skrive cos-1 foran..

Det vil sige at den giver 122,312º - 90º      ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
23. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Nemlig

Karam


Svar #7
23. februar 2010 af SørenV (Slettet)

tak..

Og hvis det var med yz planen skal jeg blot benytte vektoren (1,0,0) i stedet ikk?


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. februar 2010 af mathon

Jo


Skriv et svar til: Vinkel med xy-plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.