Fysik

Gasser

10. februar 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej

Jeg har brug for hjælp til følgende opgaver:

Opg 1:

En stålflaske, hvis rumfang er 20,0 liter, indeholder oxygen ved temperaturen 20 grader celcius. Trykket er 100 atm i beholderen.

a) Beregn massen af oxygen i flasken. Husk oxygen forefindes som dioxygen.

Jeg får resultatet til: m = n * M = 83,142 mol * 32 g/mol = 2660,536 g.

b) Flasken kan tåle et tryk på 225 atm uden at den sprænges. Ved hvilken temperatur vil trykket nå denne størrelse?

Til dette spørgsmål er jeg blank, så håber nogen kan hjælpe mig.


Opg 2:
110 g fast kuldioxid lægges i en beholder, der er fyldt med luft ved 293 K og 76 cmHg. Beholderens rumfang er 10 liter. Beholderen lukkes hurtigt, og kuldioxiden går nu over på gasform. Efter nogen tid antager beholderen med indhold omgivelsernes temperatur på 293 K.

Hvorstort bliver trykket i beholderen?

Her er jeg desværre også blank.


Håber I kan hjælpe mig.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2005 af Peden (Slettet)

Brug idealgasligningen begge steder hvor du er blank.

Opgave 1.a) ser umiddelbart fin ud, såfremt du har husket det med dioxygen.


Svar #2
10. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Problemet er, at jeg ikke lige kan gennemskue hvordan jeg skal stille ligningen op således, at jeg kan finde temperaturen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2005 af Peden (Slettet)


Før = Efter
(p* v) / (n * R * t) = (p* v) / (n * R * t)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2005 af Peden (Slettet)

Altså, p = tryk v = rumfang og t = temperatur. I henholdsvis tilstand 1 og 2

Svar #5
10. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan jeg skal komme videre derfra. Jeg får at:

(100atm * 20L) / (83,142mol * 0,0821 (L*atm/mol*K)*293K) = (225atm * 20L) / (n * 0,0821 (L*atm/mol*K)* T)

Hvordan skal jeg så få isoleret T (efter)?

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. februar 2005 af 15PB09 (Slettet)

T = (P X V) / (N x R)

T = 660 K = 387 C

Svar #7
10. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Nej, det er ikke rigtigt, da vi i så fald har brugt stofmængden ved 20 grader celcius.

Svar #8
10. februar 2005 af KickAzz (Slettet)

Eller, jo det er rigtigt. Får det nu godt nok til 659,25 K, men tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Opgave 2 er lidt sværere. Bemærk, at beholderen bagefter indeholder både atmosfærisk luft og gasformig CO2. Begge gasser bidrager til totaltrykket i beholderen.

//Singularity

Skriv et svar til: Gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.