Fysik

Rapport MEKANIKKENS ENERGISÆTNING/ FALDFORSØG MED TIMERSTRIMMEL

27. februar 2010 af anonymii (Slettet)

således ser min rapport ud

MEKANIKKENS ENERGISÆTNING/
FALDFORSØG MED TIMERSTRIMMEL

HJÆÆLÅ MIG MED AT FORSTÅ DEN !!! :(( Taak ! Tak for jeres opmærksomhed :( 


Formålet: med øvelsen er at eftervise mekanikkens energisætning ved at betragte et isoleret mekanisk system, hvor vi ved at Emek = Ekin + Epot= konstant. Ved at beskrive et lod under frit fald, og se på energiindholdet til ethvert givet tidspunkt, kan man vise hvorledes energien omsættes fra potentiel til kinetisk, medens den samlede energi bevares.
Når man sætter en papirstrimmel fast i loddet, og denne strimmel trækkes gennem en timer, der sættes en prik hvert 1/100 sekund, får man på strimmelen et billede af loddets bevægelse.
Det er samtidigt en del af øvelsen at demonstrere udnyttelsen af computere, hvorfor udregninger og graftegning skal udføres i et regneark (Excel) og derefter indføres i et tekstbehandlingsprogram.

Materialer: timer, spændingsforsyning til 6 volt og de nødvendige ledninger, timerstrimmel, lod, målebånd.

Fremgangsmåde: timeren spændes fast i en passende højde. Den forbindes med spændingsfor-syningen, der omsættes netspændingen (230 volt vekselspænding) til ca. 6 volt vekselspænding. Spændingsforsyningen forbindes til lysnettet (vent med at tænde for kontakten til opstillingen er færdig og chekket af). Vej loddet. Timerstrimlen (riv en passende længde af, så den kan nå helt til jorden) sættes gennem timeren og sættes fast på loddet i slidsen. Læg noget papir under for at skåne gulvet og undlad venligst at anbringer fødderne samme sted.
Tænd for timeren og slip loddet.
Forsøget gentages således, at hver person i gruppen har sin egen timerstrimmel. Skriv navn på strimmelen straks.

Databehandling: ud fra timerstrimmelen kan man beregne loddets hastighed som funktion af
faldvejen h (se figuren næste side).


Start

h


Δh


Når afstanden mellem to prikker er Δh og der afsættes en prik hver 1/100 s, gælder det at hastig-heden v = Δs/Δt = Δh/(1/100) m/s. Dette er så middelhastigheden mellem de to prikker der afgræn-ser Δh. Faldhøjden h måles til begyndelsen eller slutningen af intervallet der angiver Δh, idet det valgte gennemføres konsekvent. h regnes negativ (hvorfor?).
Der udvælges mindst 10 forskellige Δh (med hver sin værdi af h), fordelt jævnt over hele strim-melen. Begynd der hvor loddet starter sit fald, der hvor der er mange prikker over i hinanden, tæl 10 prikker ned og afmærk den 10’ende. Mål afstanden Δh mellem prikken og den foregående prik og tæl så yderligere 10 prikker ned til den 20’ende. Forsæt således hele strimmelen igennem men pas på ikke at benytte målinger af Δh, hvor loddet har ramt jorden (hvordan ses det?). Målingerne op-stilles i en tabel i et regneark som vist:


h /m Δh /m v /(m/s) Ekin /J Epot /J Emek /J
0,04 m


idet Ekin = ½*m*v2 hvor m er loddets masse (kg)
Epot = m*g*h
Emek = Ekin + Epot

HJÆÆLÅ MIG MED AT FORSTÅ DEN !!! :((


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Forstå hvad?


Svar #2
28. februar 2010 af anonymii (Slettet)

Det hele :(


Skriv et svar til: Rapport MEKANIKKENS ENERGISÆTNING/ FALDFORSØG MED TIMERSTRIMMEL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.