Matematik

HJÆLP! matematik B, angiv definitionsmængderne.

28. februar 2010 af Sytten17 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen :)
Jeg skal regne denne opgave som sidste led i en matematik aflevering, og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre.
- jeg går i 1.g og det viser sig, at jeg vi burde have lært dette i folkeskolen.. - det har min daværende lærer bare ikke sørget for. ;)
så derfor ville det være helt fantastisk dejlig hvis en af jer genier havde tid og verskud til at løse mit problem ? :D
På forhånd 1000 1000 tak! :)
Mvh Sara Marie :)

Angiv definitionsmængderne for g(x) =x2 + 1 og f(x) = √3-x .
Bestem derefter definitionsmængderne for f º g og g º f , og angiv en forskrift for hver af dem.
Undersøg om g-1 og/eller f-1 eksisterer, og angiv i givet fald en foskrift.

- tegnet: √ betyder kvadratroden af.. - tegnet ser lidt underligt ud? :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. februar 2010 af jnl123

Definitionsmængde er de tal man kan putte ind i funktionerne.

Dm(g) = R  (alle reelle tal)

Dm(f) = [-uendelig; 3]    (hvis x>3 bliver der minus under kvardratroden, og det må der ikke)

Jeg er ikke sikker på hvad f º g betyder.. :)


Svar #2
28. februar 2010 af Sytten17 (Slettet)

Hej jnl123 :)
Du skal have tusind tak for hjælpen so far, også for de andre opgaver du har hjulpet mig med, det er meget sødt af dig. :)

- nej jeg forstår nemlig heller ikke de der f º g, men de står i opgavebeskrivelsen, og det er det der  forvirrer mig aller mest i opgaven...

Men i hvert fald mange tak for din hjælp. :)
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. februar 2010 af p3ppit (Slettet)

 f º g og g º f skal vist her læses som sammensatte funktioner. 

Eksempel: hvis f(x) = 3x+2 og g(x) = 0.5x2 +3 er g º f = g º f(x) = g(f(x)) = 0.5(3x+2)2+3

I tilfældet g º f indsætter man altså funktionsværdien for f(x) i g(x) på "x" plads... Og vice versa for  f º g.

Gav det mening? Sagt på en anden måde; i tilfældet ovenfor indsættes 3x+2 på "x" plads i g(x) = 0.5x2 +3


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. februar 2010 af Isomorphician

f o g = f(g(x)) = √(3 - g(x)) = √(3 - x2 - 1)


Svar #5
28. februar 2010 af Sytten17 (Slettet)

Nårh på dén måde! - nu er det meget tydeligere for mig, tusind tak! :D


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. februar 2010 af p3ppit (Slettet)

 Med hensyn til "Undersøg om g-1 og/eller f-1 eksisterer, og angiv i givet fald en forskrift"

(Jeg går ud fra du mener g-1 og f-1 altså de omvendte funktioner til g(x) og f(x)) ?

Det første, du kan undersøge, er om dine funktioner g(x) og f(x) er monotone. Hvis de er det, eksisterer der en omvendt funktion til dem. (Der findes også masser af ikke-monotone funktioner, for hvilke der findes en omvendt funktion).

For at illustrere det grafisk, tegnes en linje, for hvilken det gælder at y = x. Altså en linje med koordinatsæt, der er "ens", (-2,-2) (-1,-1) (0,0) (1,1) (2,2) ... osv osv. 

Graferne for f(x) og f -1(x) er hinandens spejlbillede i linjen y = x. Dvs. hvis punktet (a,b) findes på grafen for f(x), har det et spejlet punkt på grafen for f -1(x) der er (b,a).

f -1(x) findes ved i ligningen y = f(x) at isolere x og herefter ombytte x og y.

Et eksempel: 

f(x) = 2x + 3 ⇔

y = 2x + 3 ⇔

2x = y - 3⇔

x = 1/2y - 3/2

Herefter ombyttes x og y

y = f -1(x) = 1/2x - 3/2


Svar #7
28. februar 2010 af Sytten17 (Slettet)

jo det er lige præcis det jeg mener. :) - Hvor er du go!?
Tusind tak for hjælpen alle sammen, det er været en kæmpe stor hjælp!
ville ønske jeg blev undervist af en af jer i stedet ..

Mvh Sara Marie


Skriv et svar til: HJÆLP! matematik B, angiv definitionsmængderne.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.