Kemi

Jern

01. marts 2010 af Nennaz (Slettet)

Jern(II)chlorid findes både med og uden krystalvand. de krystalvandholdige stoffer er Fecl2 *2H2O og Fecl*4H2O.

a) beregn masseprocent af H2O i hvert af de to krystalvandholdige stoffer.

et pulver vides at være enten FeCl2 * 2H2O eller FeCl2*4H2O. Pulveret vejer 5,79g. Efter krystalvandet er fjernet vejer pulveret 3,69 g. 

b) hvilke af de to stoffer er der tale om ?  


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2010 af mathon

M(FeCl2) vandfrit = 126,75 g/mol

M(H2O) = 18 g/mol = 18 u/molekyle


Svar #2
01. marts 2010 af Nennaz (Slettet)

det har jeg, molarmassen af FeCl2 er 126,03


Brugbart svar (3)

Svar #3
01. marts 2010 af mathon

a)
      masseprocent af H2O
                                       FeCl2 *2H2O: (2·18)/(126,75 + 2*18) = 0,221198 = 22,1198%

                                       FeCl2 *4H2O: (4·18)/(126,75 + 4*18) = 0,362264 = 36,2264%
 

                                       


Svar #4
01. marts 2010 af Nennaz (Slettet)

taak :) men hva med opgave b ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2010 af mathon

b)
      antal mol vandfrit FeCl2 = (3,69 g)/(126,75 g/mol) = 0,029112 mol

      vandindhold ((5,79 g) - (3,69 g))/(18,02 g/mol) = 0,116537 mol

      antal mol vand pr mol FeCl2 = (0,116537 mol)/(0,029112 mol) = 4,003

      der er tale om FeCl2*4H2O

eller

     vandprocent = ((5,79 g) - (3,69 g))/(5,79 g) = 0,362694 = 36,2694%
dvs
     FeCl2 *4H2O


Svar #6
01. marts 2010 af Nennaz (Slettet)

det sidste forstår jeg ikke ? :S


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2010 af mathon

så brug den første


Svar #8
07. marts 2010 af Nennaz (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: Jern

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.