Fysik

fysik!!!

02. marts 2010 af jako123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heej :)

nogle som vil hjælpe mig med dem her?

på forhånd tak :)

opg.1. Nedtrykning.

Hvor stor en kraf skal man bruge for at holde en tom 1 liters mælkekarton nede under vand?

opg.2. sprits densitet

Med en kraftmåler registreres at opdriften på et legme med rumfang 1,25 dL er 0,994 N, når det sænkes ned i sprit. beregn sprittens densitet.
 

opg. 3. flydende træbjælke.

En træbjælke, med masse 50 kg flyder på vand.

hvor stort er rumfang af den fortrængte vandmængde.  

opg.4.isbjerg 

Man siger sommetider at 90% af et isbjerg   er under vandoverfladen. Vuder om det er korrekt.

opg.5 træstamme i vand

Hvor mange procent af en træstamme med densitet 785 kf/m3 er vandoverfladen, når den flyder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2010 af Bardhileyblood (Slettet)

Opgave 4. kan jeg godt hjælpe dig med, da den er lidt ,,tricky", men prøv og se om du ikke selv kan finde ud af de andre. Kan evt. give dig nogle formler til at løse dem.

Opgave 4: Man siger sommetider at 90% af et isbjerg er under vandoverfladen. Vuder om det er korrekt.

Løsning,

Ved opslag i Databogen får vi densiteten af saltvand til: 1,1 * 103 kg/m3.

Og δis til 0.982 * 103 kg/m3.

Vi kalder hele isbjerget for V, og vi kalder den del, der er under havoverfladen for Vv.

VI ved fra vores studier om opdrift, at det KUN er den del, der er U-N-D-E-R vandoverfladen, der bidrager til opdriften.

Formlen for opdrift er:

Fop=pv * Vv * g

Vi ved at isbjerget flyder. Derfor gælder det, at:

Fop=Ft

m * g = Fop (vi ved at Ft = m*g. Vi omskriver blot værdien Ft)

pis * V * g = pv * Vv * g (Vi ved, at: Fop = pv * Vv * g. Derfor omskriver vi blot værdien. V (rumfanget), g (tyngdeacelerationskonstanten går ud med hinanden).

Tilbage har vi:

pis = pv

Altså vil forholdet mellem pis og pv fortælle om forholdet mellem V og Vv.

Jeg har givet dig densiteterne for is og vand. Nu skal du bare dividere pis med pv, og derefter gange det med 100. Derved får du, hvor stor en del af isbjerget, der er under vand. Som facit kan jeg fortælle, at det er rigtig nok, at ca. 90 % af et isbjerg er under vandoverfladen.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2010 af Jmjohansen (Slettet)

opg 1 opdriften er lig den fortrængte væskemængdes tyngde. Så antag mælkekartonen ikke vejer noget i sig selv og find så kraften som tyngdekraften af 1 liter vand

opg 2. Fuldstændig samme princip, du skal bare isolere densiteten i stedet for kraften

opg 3. Samme koncept. balancer opdrift og tyngde


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2010 af Jmjohansen (Slettet)

opg 5. Samme koncept igen.

vand vejer 1000 kg/m3, og hvis træstammen vejer 785 kg/m3 vil du ved at tage forholdet mellem de to densiteter kunne finde ud af hvor meget der er under og over vandspejlet


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. marts 2010 af Bardhileyblood (Slettet)

Opps. Sjuske fejl.

pis = 0.982 * 10^3 kg/m3.


Svar #5
02. marts 2010 af jako123 (Slettet)

Taak for det ;)


Skriv et svar til: fysik!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.