Kemi

reaktionsskema

02. marts 2010 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

jeg har fået til opgave at stille et reaktionsskema op for denne reaktion:

150 ml 3,0*10-5M BaCl2 blandes med 250 ml 3,5*10-5 M Na2SO4.
 

jeg har fået det til dette:

BaCl2 + Na2SO4 → Na2Cl2 + Ba SO4

Jeg ville blive glad hvis der var en der vil fortælle om jeg har lavet det rigtigt :)

Når det så er gjort skal jeg:

b) Vis ved beregning, at der vil udfældes BaSO4 i eksperiment 1.
c) Vis ved beregning, at PbCl2-opløsningen stadig er umættet efter fordampningen i ekspeiment 2.
d) Hvor mange procent af vandet skal fordampe i eksperiment 2, før der udfældes PbCl2?
e) Beregn massen af udfældet AgCl i eksperiment 3.
 

Det ville være super, med lidt fif til hvordan jeg skal gøre :)

på forhånd tusind tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2010 af mathon

                   BaCl2 (aq)  +  Na2SO4 2 (aq)   →   2NaCl (aq)  +  BaSO4 (s)
                                                                                                                                  bundfald


Svar #2
02. marts 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

Forsøg 2 lyder således:

2) Et bægerglas indeholder en 0,0010 M vandig opløsning af PbCl2.
Bægerglasset hensættes, indtil opløsningens volumen er halveret ved fordampning af vand.
 

forsøg 3 lyder således:

3)  5,00 ml 0,0100 M NaCl blandes med 75,0 ml 0,0010 M AgNO3.
Herved dannes et bundfald af sølvchlorid.
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. marts 2010 af mathon

eksperiment 1.

ionproduktet
                  Y =    [Ba2+]•[SO42-] = (3,0·10-5 M)·(3,5·10-5 M) = 1,05·10-9 M2 > Ko = 1,1·10-10 M2

overskrider opløselighedsproduktet,
hvorfor der udfældes BaSO4


Brugbart svar (3)

Svar #4
03. marts 2010 af mathon

Forsøg 2
        volumenformindskelse til det halve betyder koncentrationsfordobling af ionkoncentrationerne

        [Pb2+]efter = 2·(0,0010 M) = 0,0020 M

        [Cl-]efter = 2·(2·0,0010 M) = 0,0040 M

ionproduktet       
        Y = [Pb2+]·[Cl-]2 = (0,0020 M)·(0,0040 M)2 = 3,2·10-8 M3 < Ko = 1,7·10-5 M3
hvoraf det ses,
at
            ionproduktet overskrider ikke  opløselighedsproduktet, hvorfor der ikke dannes bundfald af PbCl2


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2010 af mathon

Forsøg 2 - fortsat

når  opløsningsvolumenet mindskes til en n'tedel
øges ion-koncentrationerne med faktor n

når n skal matche opløselighedsproduktet
kræves

        [Pb2+]·[Cl-]2 = (n·0,0010 M)·(n·0,0020 M)2 = Ko

hvoraf
            4·10-9·n3 = Ko og n>2

            n = (Ko/(4·10-9))1/3

            n = ((1,7·10-5 M3)/(4·10-9))1/3 = 16,1981

           V/Vo = 1/16,1981 = 0,061736

            ΔV/Vo = 0,061736 - 1 = -0,938264 = -93,8264% ≈ -93,8%

der skal fordampe 93,8% af vandet, før der udfældes PbCl2

           


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2010 af mathon

Forsøg 3

3) 5,00 ml 0,0100 M NaCl blandes med 75,0 ml 0,0010 M AgNO3.
Herved dannes et bundfald af sølvchlorid.

blandingskoncentrationer:
    
          [Ag+] = (75/(75+5))·(0,0010 M) = 0,000938 M

          [Cl-] = (5/(5+75))·(0,0100 M) = 0,000625 M

ionproduktet:

          Y = [Ag+]·[Cl-] = (0,000938 M)·(0,000625 M) = 5,86·10-7 M2 > Ko = 1,6·10-10 M2

ion-produktet overskrider opløselighedsproduktet → bundfald af AgCl


Svar #7
03. marts 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

Tusind tak, nu har jeg forstået hvordan det skal gøres :)
 

men hvordan får jeg beregnet massen af det AgCl der er fældet ud i forsøg 3?


Skriv et svar til: reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.