Fysik

Rødforskydning og fart

03. marts 2010 af studerende20 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En galakse bevæger sig væk fra os med en fart på 1,38*10^5 m/s. Det modtagne lys har bølgelængden 434,2 nm. Beregn bølgelængden af det udsendte lys. hjælp søges.. er gået i stå!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hastigheden v af galaksen er meget mindre end lyshastigheden c = 3*10^8 m/s, så rødforskydningen er i det ikke-relativistiske tilfælde

z = v/c

Endvidere er

z = (λobs - λ0)/λ0 , hvor λobs er bølgelængden af det modtagne lys og λ0 blg.lgd. af det udsendte lys. Du kender, v, c, og λobs og kan derfor finde λ0 .


Svar #2
03. marts 2010 af studerende20 (Slettet)

jeg bliver helt forvirret når jeg ser dette, skal jeg bare opstille det som en ligning så :s?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er da en måde at finde λ0 på. Så

(1+z)λ0 = λobs eller

λ0 = λobs/(1+v/c)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2013 af thesimonf (Slettet)

Jeg hiver lige den her gamle tråd op.

Vi kender z = v / c , da v = z * c.

1,38 * 10^5 m/s / 3 * 10^8 m/s = 0,00046 (z)

434,2 nm / (1+ (-0,00046)) = 434,4 nm (λ0)

(434,4 nm - 434,2 nm) / 434,2 nm * 300000000 m/s = 13815,17 m/s

 

Den hedder: 

z = (λ - λ0) / λ0

 

Men kan også hedde:

λ = λ0 * (1 + z)

Og

λ0 = λ / (1 + z)

 

Så stemmer det, .. men det jeg ikke er helt med på er selve omskrivningen af rødforskydningsformlen, hvordan foregår hævningen af parantesen og hvorfor kommer der et +1 ? (hvis nogen forresten har et link til en kort og præcis gennemgang af omskrivninger af ligninger, hvor regler som bl.a. hævning af parantes i brøk indgår, kvadratrod med brøk, og de ellers normale gængse regler, - gerne ud fra et perspektiv i fysik - ville jeg være taknemmlig.)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2013 af thesimonf (Slettet)

Hov forresten

 

I opgaven står der at galaksen er på vej væk, hvilket jo vil sige en rødforskydning.

 

Men i mit regne eksempel, har jeg været nødt til at gøre det til en blåforskydning, for ellers vil det blive negativt og ikke passe med galaksens fart. SÅ hvis opgaven skal give mening, burde der vel stå at galaksen er på vej mod os. ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bølgelængden λ0 af det udsendte lys er mindre end bølgelængden λobs af det observerede lys, når der som her er tale om en rødforskydning.


Skriv et svar til: Rødforskydning og fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.