Matematik

Skalarpodukt

04. marts 2010 af Halenur (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Sidder med en matematikopgave, men er gået i stå.

Opgaven lyder: En trekant er givet ved punktetne A(5,5), B(-2,6) og C(1,)

Tegn trekanten - det har jeg gjort.

b) Vis vha. skalarpoduktet, at trekanten er retvinklet.

Hvordan gør jeg det? Vil gerne have en forklaring, så det sidder på plads :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. marts 2010 af Isomorphician

Undersøg om:

(AC) x (BC) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. marts 2010 af Exupery (Slettet)

.


Svar #3
04. marts 2010 af Halenur (Slettet)

C (1,2), det har jeg glemt at skrive.

Men det forstår jeg ikke, vil det sige, jeg først skal finde længden af AC og derefter BC? Skal jeg så ganger dem med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. marts 2010 af Isomorphician

Nej, du skal finde vektor AC og vektor BC og finde prikproduktet.


Brugbart svar (2)

Svar #5
04. marts 2010 af Exupery (Slettet)

Som jeg havde skrevet, men som jeg slettede igen, da jeg troede, at #1 var hjælp nok, følger det af Cauchy-Schwarz' ulighed, at en vektor er ortogonal (vinkelret) med en anden vektor, hvis og kun hvis deres skalarprodukt er lig 0.

Men hvis du bare husker, at der gælder

så er det vist fint.


Svar #6
05. marts 2010 af Halenur (Slettet)

Ok tak :-)

I deleopgave d står der der beregn trekanten areal og længden hc, hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. marts 2010 af mathon

                       A = (1/2)·|AC|·|BC|


Svar #8
05. marts 2010 af Halenur (Slettet)

Ok tak Mathon. Men hvis der står længden hc, vil det så sige, at det svarer til AB?

Jeg skal også forklare vha pyhaporas sætning, at trekanten er retvinklet. Jeg har brugt følgende IBCI * IACI = IABI. Er det rigtigt?


Brugbart svar (2)

Svar #9
05. marts 2010 af mathon

                hc er højden på hypotenusen


Brugbart svar (2)

Svar #10
06. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis du skal bruge Pythagoras (og ikke skalarproduktet) til at vise, at trekanten er retvinklet, skal du bestemme længderne af trekantens sider og så vise, at |AC|2 + |BC|2 = |AB|2

I en retvinklet trekant er kateterne også højder, så den ene katete kan fungere som højde og den anden som grundlinie, så arealet er det halve produkt af kateternes længder, men det er jo også det halve af produktet af højden hc på hypotenusen med hypotenusen, så

A = 1/2 |AC| |BC| = 1/2 hc |AB|, og dermed er

hc = |AC| |BC| / |AB|


Svar #11
06. marts 2010 af Halenur (Slettet)

tusind tak


Skriv et svar til: Skalarpodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.