Matematik

at finde median(b) på trekant

07. marts 2010 af chiliconcarne (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej (:

jeg har til opgave at finde medianen til linjen b i en vilkårlig trekant.. jeg kender længden på alle sider og har én vinkel, A.

Hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2010 af peter lind

Jeg går ud fra at du med at finde medianen mener finde længden af medianen. Lav en tegning. Afsæt midtpunktet M på siden b. I trekant ABM kender du 2 sider og en vinkel. Brug udvidet Pytagoras på den.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Faktisk behøver man ikke kende vinkel A, idet det er tilstrækkeligt at kende de tre sidelængder a, b og c. De tre vinkler kan jo findes, når man kender de tre sider.

Betragt cosinusrelationen (som #1 også kaldte udvidet Pythagoras) i den oprindelige trekant ABC:

a2 = b2 + c2 - 2bc cosA

Betragt nu trekant ABM (i #1's notation), der har sidelængder a, b/2, og mb og som har vinkel A fælles med trekant ABC. Her får vi cosinusrelationen

mb2 = (b/2)2 + c2 - 2 b/2 c cosA , hvoraf

2mb2 = b2/2 + 2c2 - 2bc cosA .

Denne ligning trækker vi nu fra den første cosinusrelation og får

a2 - 2mb2 = b2/2 - c2 , og dermed

mb2 = (a2 + c2 -b2/2)/2

Tilsvarende fås formler for ma og mc ved passende bogstavombytning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2010 af mathon

                  mb = (1/2)·√(2(a2 + c2) - b2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Ja, jeg formodede, at dette sidste skridt var oplagt, så jeg medtog det ikke i udledningen.


Svar #5
07. marts 2010 af chiliconcarne (Slettet)

tak alle sammen! det hjalp rigtig meget! (:


Skriv et svar til: at finde median(b) på trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.