Fysik

Acceleration

10. marts 2010 af lifeisstrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg behøver et par hints til følgende opgave. På forhånd tak for hjælpen:

-Opgaven er vedhæftet filen.

a) Hvordan kan man beregne farten når man ikke kender t? (v=c*t), Skal man bruge 5*9,82?

Vedhæftet fil: Opgave-2.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I en konstant cirkelbevægelse er accelerationens størrelse

a = v2/R ,

hvor v er den konstante fart, og R = 10m er radius i cirkelbevægelsen. Da vi ønsker a = 5g, må vi have

vkonst = √(a R) = √(5g R) = 22,16 m/s

Da farten ændres lineært fra hvile til v_konst, kan vi finde den tid T, det tager at bringe karrusellen til farten vkonst:

vkonst = cT, eller 

T = vkonst/c = 18.47 s


Svar #2
10. marts 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 ok.

b) Ser formlerne således ud:

Tangentiale acceleration: at=d(v)/dT

Radiale acceleration: ar=v^2/T

og er astronautens acceleration a i tidsrum T, så:

a= at+ar

??


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2010 af ccs91ccs (Slettet)

Haha nu må jeg træde til igen !

Jeg har også fået farten til at være 22,16 m/s

Men jeg har altså regnet t ud således:

For at finde tiden:
v = c * t
5g=1,2m/s2 * t
t= (5*9,82 m/s2 )/(1,2 m/s2 )= 40,91 s
 

er jeg galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du dividerer noget af dimension som acceleration med acceleration, hvilket er dimensionsløst. Jeg dividerer en fart med en acceleration og får tid ud af det. Sluthastigheden er ikke 5g, men derimod √(5g R) .


Svar #5
10. marts 2010 af lifeisstrange (Slettet)

 Hvad med mine udtryk? Er jeg helt galt på den?


Svar #6
11. marts 2010 af lifeisstrange (Slettet)

Og jeg spørger igen:

b)

Ser formlerne således ud:

Tangentiale acceleration: at=d(v) / dT 

Radiale acceleration: ar= (v2) / (T) = (c*t)2 / (T)

og er astronautens acceleration a i tidsrum T, så:

a= at+ar

????


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

b)

Da bevægelsen foregår på en cirkel med radius R, kan vi skrive karusselstolens positionsvektor som

r(t) = (R cosθ, R sinθ) , hvor omdrejningsvinklen θ afhænger af tiden t. Vi skriver nu hastighedsvektoren som

v(t) = dr/dt = (-R sinθ dθ/dt , R cosθ dθ/dt) , og endelig accelerationen som

a(t) = dv/dt = (-R cosθ (dθ/dt)2 - R sinθ d2θ/dt2 , -R sinθ (dθ/dt)2 + R cosθ d2θ/dt2)

       = -(dθ/dt)2 r + d2θ/dt2 (-R sinθ, R cosθ) .

I det sidste udtryk har vi opløst accelerationen i en radial komponent, og en tangentiel komponent.

Af udtrykket for v(t) ser vi, for 0s ≤ t ≤ T, at

v(t)2 = R2 (dθ/dt)2 = (ct)2 = c2t2 , eller

(dθ/dt)2 = (ct/R)2 , eller

|dθ/dt| = ct/R . Vi kan antage, at vi regner vinklen θ som voksende med tiden, så vi har da

dθ/dt = ct/R , og dermed

d2θ/dt2 = c/R .

Indsætter vi disse udtryk i udtrykket for accelerationen, får vi

a(t) = -(ct/R)2 r + c (-sinθ, cosθ) .

Nu er r/R en enhedsvektor i den radiale retning, og (-sinθ, cosθ) er en enhedsvektor i den tangentielle retning, så for komponenterne af accelerationen har vi nu

arad = -(ct)2/R = -v2/R , og

atan = c .

Bemærk, at accelerationen i den tangentielle retning er konstant, c = d|v|/dt .

Størrelsen af accelerationen er da bestemt af

|a|2 = arad2 + atan2 = (ct)4/R2 + c2 , eller

|a| = c√(c2t4/R2 + 1)

Disse udtryk gælder for 0s ≤ t ≤ T .


Skriv et svar til: Acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.