Kemi

Kemi - Disaccharider

11. marts 2010 af sputnik3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Disaccharider kan hydrolyseres til 2 monosacaccharider.

1) Hvor stor en stofmængde glucose kan der fremstilles ved hydrolyse af 5 mol sucrose?

2) Hvad vejer den dannede glucose?

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2010 af vindhansen (Slettet)

Sukrose (sakkarose, køkkensukker, "almindeligt" sukker) er et kulhydrat (disakkarid) sammensat af glukose og fruktose vha. en glykosidbinding og en fruktosidbinding. Ved hydrolyse kan sukrose adskilles i disse bestanddele, hvorved fremkommer en blanding kaldet invertsukker.

Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Sukrose


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. marts 2010 af vindhansen (Slettet)

Et monosakkarid kaldes lidt gammeldags for kulhydrat altså kul med vand og kan opfattes som C6(H2O)6 

Praktisk men ikke helt efter lærebogen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2010 af vindhansen (Slettet)

 Massen af  glukose er da 5*6*(12,01+18,02)g = 900,9 g


Svar #4
11. marts 2010 af sputnik3 (Slettet)

okay, så kan jeg beregne stofmængden med formlen n = m/M, men jeg ved ikk hvad massen er?


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2010 af vindhansen (Slettet)

 Du har 5 mol sakkarose som spaltes til 5 mol fruktose og 5 mol glukose. 


Svar #6
11. marts 2010 af sputnik3 (Slettet)

hedder det så

5/900,9 = n ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. marts 2010 af vindhansen (Slettet)

 Stofmængden angives normalt i mol på samme måde som massen angives i gram.


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. marts 2010 af vindhansen (Slettet)

 Store M er molmassen altså hvad 1 mol (Avogadros tal 6,02*1023  fomelenheder) vejer i gram. For monosakkerider er molmassen 180,18 g/mol


Skriv et svar til: Kemi - Disaccharider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.