Matematik

Reducer udtrykket

14. marts 2010 af OktayG (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej !

Har brug for lidt hjælp til at reducere

4a^2 - 4ab + b^2  /  4a - 2

Nogen som kan hjælpe lidt ?

 Tak påforhånd !


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2010 af apollinaris (Slettet)

(2a - b)2 / (4a - 2)


Svar #2
14. marts 2010 af OktayG (Slettet)

kan du ikke også lave udregningen, så jeg kan hvad jeg har gjort forkert ?
Og tak ;D


Svar #3
14. marts 2010 af OktayG (Slettet)

rettelse : der skulle stå : "4a^2 - 4ab + b^2 / 4a - 2b"
manglede et b til sidst efter tallet "2" 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2010 af apollinaris (Slettet)

jamen så bliver reduceringen lidt pænere:

  a - (b / 2)


Svar #5
14. marts 2010 af OktayG (Slettet)

okay men kan du ikke vise hvordan du har regnet det ud ?
altså udregningen , for jeg får det til helt andre tal, så vil gerne se hvordan du har gjort


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Du kender udtrykket for kvadratet på en toleddet størrelse : (x + y)2 = x2 + 2xy + y2 , så du ser, at tælleren i dit udtryk er kvadratet på (2a - b) , og i nævneren sætter du 2 som fælles faktor uden for en parentes:

(4a2 - 4ab + b2) / (4a - 2b) = (2a - b)2 / (2(2a - b)) .

Under den udtrykkelige forudsætning, at 2a - b ≠ 0, kan vi forkorte den fælles faktor bort i tæller og nævner, og udtrykket bliver da

= (2a - b)/2 = a - b/2 , for a ≠ b/2 . Hvis a = b/2, er udtrykket ikke defineret.


Svar #7
15. marts 2010 af OktayG (Slettet)

tak for det.
Men hvad menes der med "for a ≠ b/2 . Hvis a = b/2, er udtrykket ikke defineret."

for a må ikke være b/2 hvis a = b/2 ??

er ikke helt med på det sidste


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7 - Ud trykket, som du har formuleret det, er ikke defineret for a = b/2 . Hvis a = b/2, er 2a - b = 0, dvs. der divideres med 0 i udtrykket, hvilket ikke er tilladt, så i dette tilfælde kan man ikke foretage denne reduktion.


Svar #9
16. marts 2010 af OktayG (Slettet)

okay , så resultatet vil atlså hedde a = b/2 ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 - Nej, resultatet er 

a - b/2, for a ≠ b/2 . 

Hvis a = b/2, er udtrykket ikke defineret, og der er ikke noget at reducere. 


Svar #11
16. marts 2010 af OktayG (Slettet)

Okay så er jeg med mange tak ;D

så har jeg lige et andet spørgsmål, nu når jeg alligevel er her inde hvordan vil du løse denne ligning:

log(4x+3)-log(4x)=2log(2)

Og det ville være en stor hjælp , hvis du tog udregningen med for kan ikke huske hvordan man beregner med log, kun at log går ud med opløftet i 10


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Her skal vi bruge en egenskab ved logaritmefunktionen, nemlig at logaritmen til et produkt er lig med summen af faktorernes logaritmer:

log(a•b) = log(a) + log(b)

Dermed sesogså

log(a2) = log(a•a) = log(a) + log(a) = 2 log(a) .

Nu vender vi os til din ligning

log(4x+3)-log(4x) = 2log(2)

og vi skriver den

log((4x+3)/(4x)) = log(22)

og udnytter at to tals logaritmer er ens ⇔ tallene er ens, så vi får

(4x+3)/(4x) = 22 = 4 , og dermed

4x + 3 = 16x , der reduceres til

12x = 3, eller

x = 1/4


Svar #13
16. marts 2010 af OktayG (Slettet)

Takker ;D


Skriv et svar til: Reducer udtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.