Fysik

Laserlys's fart

15. marts 2010 af mawak (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Normalt er jeg ikke meget for at lægge link ind, men det er nemmere i det her tilfælde.

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/091211_STX_fys_A.ashx

det er 6.b jeg har et problem med, angiver lige min fremgangs metode.

Jeg har forsøgt at regne massen ud af stålet(sikkert der det går galt, så nogen der kan hjælpe)?

Derefter finder jeg ud af, hvor meget energi, der skal til for at opvarme stålet og smelte det. Det får jeg til ca. 880J, hvilket virker ret småt, er sikkert pga. en forkert masse.

Herefter bruger jeg formler for fotoners energi til at finde lysets frekvens og bølgelængde. Ganger jeg disse sammen får jeg v til at være 3*108m/s, hvilket selvfølgelig ikke passer!! Jeg kan vist ikke finde ud af at, at finde massen, så nogen der kan hjælpe der? Og er resten af fremgangsmåden ok? Eller skal jeg sætte den energi jeg finder først lig med Ekin?

På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

3*108m/s er da ret konsistent med den gældende lyshastighed c.


Svar #2
15. marts 2010 af mawak (Slettet)

Jamen, så skulle der jo kun gå en meget lille brøkdel af et sek med at svejse, og det kan da ikke passe? Ps. fik et andet resultat, da jeg satte energien lig med Ekin.


Svar #3
15. marts 2010 af mawak (Slettet)

(7,86g/cm3*12*10^-1cm*2*10^-1cm*4*10^-1cm)*10^-3=0,000755kg, dette er udregningen af massen.


Brugbart svar (3)

Svar #4
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

ja, vi må formode, at laserstrålen har et kvadratisk tværsnit med sidelængde 4 mm. Den mængde stål, der smeltes, når laserstrålen holdes stille over stålet har da voluminet 12•12•4 mm3 og dermed den masse, du angiver i #3. Massen er vist ikke helt rigtig, for det skal være 2 mm bredt langs hver stålkant, i alt 4mm bredt. Massen er da m=1,509g = 1,509•10-3kg

For at smelte den mængde stål, skal vi først opvarme stålet fra 20C til 1515C, dvs ΔT = 1495º . Til det skal der bruges

mcΔT = 0,001509•620•1515 J = 1417,5 J

Dernæst skal ståles smeltes hvortil der bruges 0,001509kg•2,47•105J/kg = 372,75 J

I alt skal der bruges 1417,5 J + 372,75 J = 1790,3 J til smeltningen.

Laseren leverer lys med effekten 12kW hvoraf vi kan udnytte 11%, dvs vi kan udnytte 1,32kW. For at smelte den nævnte mængde stål indenfor den kvadratiske laserplet, skal vi have laseren siddende der i tiden

t = 1790,3 J / 1,32kW = 1790,3/(1,32•103) s = 1,36 s

I princippet kan vi altså bevæge laseren med en hastighed af 4mm/1,36s = 2,94 mm/s =2,94•10-3 m/s


Svar #5
15. marts 2010 af mawak (Slettet)

Okay, det forstår jeg godt, men jeg kom også til at regne med nyttevirkning på 100%, da der skal være en antagelse. Men tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nyttevirkningen var angivet i opgaveteksten. Men jeg kan ikke se, hvorfor du skulle en tur ind over fotoners energi og hastighed. Der spørges om den hastighed, hvormed man kan bevæge laserpletten langs svejselinien.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2010 af clausen1111 (Slettet)

Bemærkning/rettelse...

Andersen skriver i svar 5 at laseren udnytter 11% af 12 kW. Det er ikke korrent de 12 kW er den nyttige energi. Laseren skal således tilføres en effekt på 10109 kW for at kunne levere de 12 kW.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Opgaven siger "Laseren udsender lys med effekten 12 kW, og den har en nyttevirkning på 11 %." Jeg forstod det sådan, at 11% af de 12 kW rent faktisk blev brugt til at smelte stålet. Mener du så, at de 12 kW kan bruges til at smelte stålet? Så er de 11% jo en overflødig information. Endvidere kan jeg ikke se, hvordan du kommer fra 12 kW til 10109 kW. Jeg kan se, at hvis du mener de 12 kW er 11 % af laserens forbrug, så er hele forbruget 101,09 kW. Jeg mener stadig, at opgaven er forsvarligt løst i #4.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. april 2010 af clausen1111 (Slettet)

De 11 procent er ikke overflødig information idet du skal beregne den tilførte mængde energi. Man kan i beregningen antage at de 12 kW's effekt bruges til at svejse. Det er fornuftigt at bemærke at det reelt vil være lidt under 12 kW.

Mit umiddelbare indtryk er at opgaven som du angiver er forsvarligt løst. Det er en mindre fejl at overse at de 12 kW er den nyttige effekt af laseren.

Se evt vejledende løsning på frividen.dk

mvh

B


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2010 af clausen1111 (Slettet)

Jeg kan se at jeg har glemt et komma i min kommentar. Den tilførte effekt skulle naturligvis være (12 kW/11%)*100%=109 kW. Hvis laserens effekt var 11% af 12 kW ville den ikke kunne svejse så tykke plader som er angivet i opgaven. Jeg mener dog ikke at man kan forvente at en elev i STX niveau vil begynde at regne på varmetransmission og energitab - hvorfor det må anses som en mindre fejl at antage at der er tale om en laser med en effekt på 11% af 12 kW.

mvh

B


Skriv et svar til: Laserlys's fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.