Matematik

Kugle

16. marts 2010 af Milll (Slettet)


I et koordinatsystem i rummet har en kugle ligningen: x2+y2+z2+4x-6y-8z+4=0 og punktet P(1,-1,4) ligger på kuglen

Bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum

radius er 5

C(-2,-3,4)

hvordan finder man koordinatsættet til den centrum?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2010 af NejTilSvampe

 C(-2,-3,-4) er vel dit koordinatsæt..?


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. marts 2010 af mathon

kvadratkompletter udtrykket


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du finder det ved at komplettere kuglens ligning, så den kommer på formen

(x - a)2 + (y - b)2 + ( z - c)2 = r2

Det var vist resultaterne, du gav, men du vil se, hvordan man kommer frem til dem?

x2+y2+z2+4x-6y-8z+4 = 0, hvoraf

(x+2)2 -22 + (y-3)2 - 32 + (z-4)2 - 42 + 4 = 0 , og dermed

(x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = 22 + 32 + 42 - 4 = 9 + 16 = 25 = 52 ,

altså

Centrum C(-2, 3, 4)

radius r = 5


Brugbart svar (2)

Svar #4
16. marts 2010 af mathon

       x2 + 4x + y2 - 6y + z2 - 8z = -4

       (x+2)2 - 4 + (y-3)2 - 9 + (z-4)2 - 16 = -4

       (x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = -4 + 4 + 9 + 16

       (x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = 52


Brugbart svar (2)

Svar #5
16. marts 2010 af mathon

generelt gælder

kuglen            x2 + y2 + z2 + 2·e·x + 2·f·y + 2·g·z + h = 0

         har centrum C = (-e,-f,-g) og radius r = √(e2 + f2 + g2 - h)

....................
hvilket i det aktuelle tilfælde betyder

kuglen           x2 + y2 + z2 + 2·2·x + 2·(-3)·y + 2·(-4)·z + 4 = 0

har centrum C = (-2,3,4) og radius r = √(22 + (-3)2 + (-4)2 - 4) = √(25) = 5
 


Svar #6
17. marts 2010 af Milll (Slettet)

planen Q er bestemt ved ligningen 3x+4y-z=2 og ligningen l har parameter fremstillingen (x,y,z)=(2,0,4)+t*(0,3,-2),t£R. hvad gør jeg her?


Brugbart svar (2)

Svar #7
17. marts 2010 af mathon

du mener formentlig
find skæringspunktet S

skæring kræver

     x = 2
     y = 3t                         og        3x + 4y - z = 2
     z = 4-2t

hvoraf
              3·2 + 4(3t) - (4-2t) - 2 = 0
                  14t = 0
                   t = 0

som giver
                  S = (2,0,4)


 


Skriv et svar til: Kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.