Fysik

Fysik opgave

20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet) - Niveau: B-niveau

En cyklist kører på frihjul ned ad en bakke. Cyklist og cykel vejer tilsammen 85 kg. Ved bakketoppen er cyklistens hastighed 6,5 m/s, og bakkens højde er 15 m. Beregn cyklistens hastighed ved bakkens fod. Regn med, at der ingen gnidningsmodstand er i cyklens lejer og mellem cykel og vej, og at vindmodstanden er 0.

Nogle der kan vise mig hvordan man regner opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2010 af mathon

                 vnede = vo + √(2·g·h)

..........................

         Ekin = Epot
    ½·m·Δv2 = m·g·h

       Δv = √(2·g·h)

     vnede = vo + Δv = vo + √(2·g·h)

     
    
 


Svar #2
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

er det det eneste jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2010 af mathon

du skal da beregne
                           vnede


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2010 af mje (Slettet)

Er besvaret mens jeg skrev.


Svar #5
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

mathon: ja ok.. :p btw god forklaring

mje: ok god forklaring


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2010 af mje (Slettet)

mathon's svar er desværre forkert. Den korrekte beregning er:

ΔEpot + ΔEkin = 0

-mgh + ½mv12 - ½mv02 = 0 (hvor v1 er cyklens hastighed ved foden af bakken og v0 er hastigheden ved toppen af bakken)

v1 = √(2gh + v02)

Ovenstående er IKKE det samme som mathon's resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. marts 2010 af mathon

Ja det var, som #6 angiver, lidt forhastet:

              Ekinnede = Ekino + ΔEkin

              ½·m·vnede2  =  ½·m·vo2  + m·g·h

              vnede2 = vo2 + 2·g·h

              vnede = √(vo2 + 2·g·h)      som påpeget i #6


Svar #8
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

kan i bestemme jer? I ved ikke hvad er det rigtige ...


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. marts 2010 af mje (Slettet)

Jo, det ved vi. Og mathon og jeg angiver nu det samme resultat!


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2010 af mathon

#8
     ...simpel genlæsning viser dig overensstemmelsen


Svar #11
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

ok tak skal i have


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. marts 2010 af mje (Slettet)

Selv tak. Som kontrol skulle du gerne få ca. 18,4 m/s når du sætter tallene ind i formlen.


Svar #13
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

kan i prøve og regne det ud for mig? - Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. marts 2010 af mathon

   vnede = √(6,5 m/s)2 + 2·(9,82 m/s2)·(15 m))

   vnede = √(42,25 (m/s)2 + (94,62 m/s)2)) = √(336,85 (m/s)2) = √(336,85)·m/s = 18,3535 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. marts 2010 af mje (Slettet)

Du skal først regne hele parentesen ud og derefter tage kvadratroden. Måske er det det der driller?

Bemærk i øvrigt det interessante, at massen af cyklist og cykel slet ingen betydning har for resultatet.
 


Svar #16
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

Haha ja det er sandt.

Jeg får det endelige resultat til 18,354 m/s ??


Brugbart svar (0)

Svar #17
20. marts 2010 af mje (Slettet)

Det er korrekt. Normalt vil man dog sige at du ikke må angive flere betydende cifre i resultatet end der er i de opgivne tal. Det betyder at jeg endda har angivet et for meget ved at skrive 18,4 m/s, men jeg synes det er for meget at afrunde til 18 m/s svarende til de to betydende cifre der er i de opgivne tal.


Svar #18
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

ok men så kan man bare skrive 18,354 m/s ≈ 18 m/s eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #19
20. marts 2010 af mje (Slettet)

Ja, det synes jeg er en fin løsning. Men det er jo ikke sikkert at I har krav til hvor mange cifre I må angive. Så hvis ikke læreren har sagt noget om det, så synes jeg bare du skal skrive det antal cifre som du selv synes er passende.


Svar #20
20. marts 2010 af Unknownnigger (Slettet)

Hehe :)

Han sagde i begyndelsen af året at vi skule bruge antal cifré som vi fik "oplyst" ud fra evt. opgave. Så jeg tror jeg bruger 18 m/s :P

Men tak for hjæpen ellers !


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.