Matematik

Bestem forskrifterne for de to 2. gradspolynomier ud fra:

22. marts 2010 af simonh90 (Slettet)

 Jeg sidder helt fast i den her opgave, jeg har forsøgt at opstille forskellige ligninger men ingen ting giver et resulatet

Opgave 6

Bestem forskrifterne for de to 2. gradspolynomier f(x)=a_1*x^2+b_1*x+c_2 og f(x)=a_2*x^2+b_2*x+c_2

 således at der gælder:

• graferne skal mødes i punkt (2,2) med fælles tangenthældning.

• skal skære - aksen i punkt (0,6) og parablens ben skal vende opad

• skal have toppunkt i (6,4) og parablens ben skal vende nedad.
 

Er der nogen der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er lidt uheldigt, at du kalder begge 2.-gradspolynomier for f(x), da det er to forskellige polynomier. Desuden fortæller du ikke, hvilken parabel betingelserne i den 2. linie drejer sig om, og ejheller hvilken parabel betingelserne i den 3. linie drejer sig om.

I det væsentlige skal du bestemme 6 koefficienter. Betingelserne i den første linie giver dig 4 ligninger, betingelserne i den 2. linie (når den er formuleret korrekt) giver yderligere 1 ligning i det ene sæt koefficienter, og endelig giver den 3. linie den sidste ligning, så der i alt er 6 ligninger med 6 ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2010 af papas (Slettet)

skal mødes i punkt (2,2) med fælles tangenthældning.
f(2)=g(2)=2   fører til

4a1+2b1+c=2

4a2+2b2+c=2

f '(2) = g '(2) fører til
 

4a2+2b2=4a1+2b1  som vi vidste i forvejen!

uendelige mange l'sninger  fx  a(x-2)2+2 for alle a , tegn!   o.s.v


Svar #3
22. marts 2010 af simonh90 (Slettet)

f(x)=a_1*x^2+b_1*x+c_2 og g(x)=a_2*x^2+b_2*x+c_2 

• f(x)skal skære - aksen i punkt (0,6) og parablens ben skal vende opad

• g(x)skal have toppunkt i (6,4) og parablens ben skal vende nedad.

skulle der have stået.

hvilken tredje ligning er det du omtaler?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2010 af papas (Slettet)

enig med #1 at du sjusker med formuleringen

men hvis du holder fast v. c2 og c2, i begge f og g så tror jeg på uendelige mange løsninger på alle 3 forskellige opgaver


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

De to parabelforskrifter er

f(x) = a1x2 + b1x + c1

g(x) = a2x2 + b2x + c2

Betingelserne f(2) = 2 og g(2) = 2 fører til

4a1 + 2b1 + c1 = 2

4a2 + 2b2 + c2 = 2

mens betingelsen f'(2) = g'(2) fører til

4a1 + b1 = 4a2 + b2 .

Betingelsen, at f skal skære x-aksen i (0, 6) og vende benene opad fører til

c1 = 6 og a1 > 0

Betingelsen, at g skal have toppunkt i (6, 4) og vende benene nedad fører til

g'(6) = 0 og g(6) = 4 og a2 < 0, dvs

12a2 + b2 = 0

36a2 + 6b2 + c2 = 4 , og a2 < 0 .

Vi har nu følgende ligninger for g's koefficienter:

4a2 + 2b2 + c2 = 2

12a2 + b2 = 0

36a2 + 6b2 + c2 = 4

Den 1. og 3. af disse ligninger giver ved subtraktion

32a2 + 4b2 = 2 , hvoraf

16a2 = -2

a2 = -1/8

b2 = -12a2 = 3/2

c2 = 2 -4a2 -2b2 = 2 + 1/2 -3 = -1/2

Vi vender nu tilbage til ligningerne for f's koefficienter, hvor vi allerede har c1 = 6 :

4a1 + 2b1 = -4

4a1 + b1 = 4a2 + b2 = -1/2 + 3/2 = 1

hvoraf

b1 = -5 og

a1 = (1+5)/4 = 3/2

De fundne forskrifter er derfor

f(x) = 3/2 x2 - 5x + 6

g(x) = -1/8 x2 + 3/2 x - 1/2

Der er således kun een løsning til opgaven.


Skriv et svar til: Bestem forskrifterne for de to 2. gradspolynomier ud fra:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.