Matematik

kvadratrod

24. marts 2010 af CarolineRasmus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey Folks .
Jeg skal til terminsprøve i matematik i morgen, så jeg øver mig lidt på opgaver uden hjælpemidler.
Men jeg er stødt på en opgave som jeg har problemer med.

Jeg har punkterne f(3)=200 og f(5)=800
jeg skal bestemme forskriften for funktionen, altså a og b .
 

a=(x2-x1)√(y2/y1)    dvs. a=5-2√800/200  -> 2√4
Men her stopper jeg så, for hvordan regner jeg den ud i hovedet?
Jeg ved ikke hvad det betyder at tage en 2.rod af 4??

er der en der kan hjælpe`?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2010 af Isomorphician

2.rod = kvadratrod


Svar #2
24. marts 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Okay mange tak for hjælpen :) , så går jeg ikke ud fra at jeg kommer til at regne med andet end 2.rod til skr. eksamen uden hjælpemidler.
 

Kan du hjælpe med en anden .
f '(x) = 3x2-6x
 

Når man gør rede for monotoniforholdende, er det så korrekt at man bestemmer om tangenten er aftagende eller voksende?
Og hvordan fidner jeg ud af det ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2010 af Isomorphician

Du kan godt komme ud for enkelte 3.- eller 4.-gradsstørrelser, men det vil være "nemme" størrelser.

------

Det finder du ud af ved at se på hvornår f'(x) er større eller mindre end 0.

Løs derfor f'(x) = 0 for at finde nulpunkter


Svar #4
24. marts 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Hvad betyder i såfælde 3.- og 4.gradsstørrelser?

-------

3x2-6x = 0
x(x2-6) = 0

x=0 V x=?

Jeg mangler 3 tallet? kan pludselig ikke huske hvordan det regnes med?

Men når så jeg har fundet x'erne, hvad bestemmer så monotoniforholdene?
 

Jeg føler mig meget dum lige nu, og du må undskylde spørgsmålene . men jeg bliver nødt til at have det på plads til i morgen . er meget taknemlig for at du gider hjælpe mig .


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2010 af Isomorphician

3x2 - 6x = 0 <=>

3x(x - 2) = 0 <=>

3x = 0  v  x - 2 = 0 <=>

x = 0  v  x = 2


Svar #6
24. marts 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

tak . og hvad fortæller det så om monotoniforholdene?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2010 af Isomorphician

f'(x) er forskriften for en parabel med grenene vendende opad.

Derfor må f'(x) være mindre end 0 imellem rødderne.

Derfor må der gælde om f(x) at:

f(x) er voksende for x < 0

f(x) er aftagende for 0 < x < 2

f(x) er voksende for x > 2


Svar #8
24. marts 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Hvordan ved du i første omgang at f'(x) er forskriften for en parabel med grenene vendende opad??
 

Jeg er vist ikke helt inde i det her med monotoniforholdende. men jeg kan ikke se hvordan jeg finder ud af om den er aftagende eller voksende . sidder med en graf foran mig, men det giver ingen mening for mig lige nu ,.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2010 af Isomorphician

f'(x) = 3x2 + 6x

Det genkender du nok som forskriften for en parabel?

At den vender grenene opad, ses ved at koefficienten for a er positiv.


Skriv et svar til: kvadratrod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.