Kemi

kemi: pH

23. februar 2005 af vusk (Slettet)
jeg har 0,00168 mol OH- og 6,9*10^-4 mol H2SO4

hvordan beregner jeg pH??
ser dette rigtigt ud?

OH- + 2H+ --> H2O + H+

eller måske:

OH- + H+ --> H2O ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2005 af C.N (Slettet)

Hey...

Jeg mener, at når du bergener pH er det udfra H3O der er pr mol/L

pH=-log((1*10^-14)/OH-)

derfor må det være OH- + 2H => H3O

og H2SO4 + H20 => SO4 + 2H3O

derofr skal du huske at gange antal mol/L med 2, når du vil finde pH i H2SO4

Svar #2
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

men jeg skal jo finde pH i opløsningen....de to ting blandes nemlig sammen! hvilken "formel" bruger jeg så?

Svar #3
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

kan dette passe??
OH- + 2H+ --> H3O+
1,68*10^-3 6,9*10^-4 0
9,9*10^-4 0 3,45*10^-4


skrevet ind som mol

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2005 af C.N (Slettet)

Jeg vil mene at du skal:

finde antal H3O ioner der er i
0,00168 mol OH-

og hvor mange H3O ioner der er i
6,9*10^-4 mol H2SO4

[H3O]*[OH-]=1*10^-14

De to tal ligger du sammen og finder pH

pH=-log(H30)

Svar #5
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

jeg kan godt forstå hvordan jeg finder [H3O+] i H3SO4 da dette jo er en syre, men forstår ikke hvordan jeg finder [H3O+] i basen NaOH??

Svar #6
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

*H2SO4

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2005 af C.N (Slettet)


Du kan finde pH i basen ved hjælp af formlen fra #2

pH=-log((1*10^-14)/OH-)

og så kan du finde [H3O] ud fra

[H3O]=10^-pH


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2005 af frodo (Slettet)

ahh.. Syns ikke rigtig det går som det skal!!

Du må ikke begå den katastrofale fejl blot at udregne H3O+ ud fra pH! Der sker jo en yderligere protolyse ved ovenstående reaktion:

H2SO4 + OH- --> HSO4^- + H20

Og når dette er opbrugt sker der en reaktion med den dannede amfolyt! Og til sidst er der noger OH- tilbage! Hvad bliver pH da?

Svar #9
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

jeps....kan se hvad du mener....for mener nemlig vi har lært noget om at H2SO4 først smider det ene H, og når alle de første H'er er smidt, har man HSO4 tilbage som først derefter smider deres H...!

men spørgsmålet er stadig, hvordan jeg beregner pH i opløsningen...

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2005 af Katty (Slettet)

0,00168 mol OH- og 6,9*10^-4 mol H2SO4:

H2SO4 + 2OH- → SO42- + 2H2O

Før:

nOH- = 0,00168mol
nH3O+ = 2*6,9*10^-4 mol = 0,00138mol

Efter: (fuldstændigreaktion). H3O+ i underskud:

nOH- = 0,00168mol - 0,00138mol = 0,0003mol

Beregn da pOH af pOH = -log[OH-], og derefter pH af pH = 14-pOH

Men du må da have et volumen af blandingen for at beregne pH, altså for at beregne [OH-] af c = n/V

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2005 af Katty (Slettet)

→ = pil

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. februar 2005 af frodo (Slettet)

grunden til, at du skal beregne pH ud fra OH- og ikke SO4^2-, er at OH- påirker pH langt mere end denne svage base..


Svar #13
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

#10
hvorfor ganger du n(h3=+) med 2?? for mig at se ville det være mest realistisk at dividere det med 2, hvis man kigger på reaktionen:

OH- + 2H+ --> H2O+ + H+

Brugbart svar (0)

Svar #14
23. februar 2005 af frodo (Slettet)

Fordi der afgives to protoner fra svolsyren!

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. februar 2005 af frodo (Slettet)

Fordi der afgives to protoner fra svovlsyren!

Svar #16
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

ok....så er jeg med....men jeg kan godt skrive reaktionen som jeg har gjort ik?? ...kan nemlig bedre forstå den på min måde, men vil ikke skrive den sådan hvis dener forkert

Brugbart svar (0)

Svar #17
23. februar 2005 af Katty (Slettet)

Når der er overskud af OH- sker følgende fuldstændige reaktion:

H2SO4 + 2OH- = SO42- + 2H2O

I H2SO4 er nH3O+ = 2*nH2SO4 da der er to H+

Brugbart svar (0)

Svar #18
23. februar 2005 af frodo (Slettet)

jeg synes #17's ligning er bedre.. Den har jo samme mening. Problemet med din skrivemåde, er at du antyder, at svovlsyren dissocieres fulsdtændigt fra start, og det gør den jo ikke.

Men det kan vel godt gå en, selvom den anden er bedre.

Svar #19
23. februar 2005 af vusk (Slettet)

...så tager jeg og bruger jeres....dumt hvis jeg engang bruger min opg. som eksempel og så misforstår noget!! 1000 tak for hjælpen til jer begge to!

Skriv et svar til: kemi: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.