Matematik

Cirkler og linjer spørgsmål!!!!!

05. april 2010 af Walsh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey gutter og gutinder :D

Faldt her forleden dag over følgende spørgsmål som jeg selv endnu ikke har haft held med at løse.

Er der mon nogen af jer der kan bidrage med hjælp ??:D

ABC har vinkelspidserne A(7,10) B(3,2) C(15,2).

1. Angiv en ligning for midtnormalen til hver af siderne

2. bestem midtnormalernes skæringspunkt.

3. Angiv derefter en ligning for trekantens omskrevne cirkel.

Håber i kan hjælpe med venlig Hilsen HK.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

1. Find først midtpunkterne for hver af trekantens sider. Disse fås som de parvise middelværdier af koordinaterne til trekantens vinkelspidser:

f.eks. midt(A,B) = ( (7+3)/2 ; (10+2)/2) = (5 ; 6)

Vektoren AB = (3-7 ; 2-10) = (-4 ; -8) er en retningsvektor for linien gennem punkterne A og B. Den er derfor en normalvektor til enhver ret linie, der står vinkelret på liniestykket AB. Midtnormalen til liniestykket AB har derfor en ligning på formen

-4x -8y + c = 0

og vi kan bestemme c, så midtpunktet midt(A,B) = (5 ; 6) ligger på linien:

-4•5 -8•6 + c = 0 ⇒ c = 20 + 48 = 68 . Altså er

-4x -8y + 68 = 0 og dermed også -x -2y + 17 = 0 en ligning for midtnormalen til liniestykker AB.

Gennemfør samme procedure for liniestykkerne AC og BC.

2. Midtnormalernes skæringspunkt fås som skæringspunktet mellem to af de tre ligninger for midtnormalerne.

3. Bestem afstanden fra dette skæringspunkt til en af trekantens tre vinkelspidser. Denne afstand er radius i den omskrevne cirkel. Opstil nu ligningen for cirklen med centrum i midtnormalernes skæringspunkt og med denne radius som radius.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. april 2010 af MN-P (Slettet)

BA hældning αba=(xa-xb)/(ya-yb)=(7-3)/(10-2)=-1/2

midtnormalens hældning = -1/αba = 2

Midten af BA =(((xa+xb)/2),((ya+yb)/2)=(((7+3)/2),((10+2)/2)) =(5,6)

Ligning for midtnormalen y=ax+b  hvor  a=2

y=2x+b     (x,y)=(5,6)

6=2*5+b  ⇒b=-4

y=2 x -4

Find de øvrige midtnormalet på samme måde


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:trekantsberegning_4.doc

Svar #4
05. april 2010 af Walsh (Slettet)

Tak for hjælpen det var mere hjælp end jeg havde regnet med at få.

Mange tak :D

Mvh HK.


Skriv et svar til: Cirkler og linjer spørgsmål!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.