Matematik

to punkter vha. funktion

08. april 2010 af taskum (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen som kan regne denne ud for mig? den sidste jeg mangler, og kan slet ikke finde ud af den

f (x) = x3 + 2x2 – 5x – 6
a) Beregn ved hjælp af f ' koordinaterne til to punkter på grafen for f, således at
tangenterne i de to punkter har samme hældningskoefficient.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2010 af PeterValberg

start med at bestemme den afledede funktion f'(x) også kaldet differentialkvotienten

f'(x) = 3x2 +4x - 5   ( d = b2 - 4ac = 42 - 4·3·(-5) = 16 +60 = 76  ⇒ d > 0 derfor to rødder)

hvilket er et andengradspolynomium (grafen er en parabel, der er symmetrisk omkring en ret linje gennem toppunktet parallel med y-aksen).
Samtidig er f'(x0) lig med hældningskoefficienten på tangenten i punktet (x0, f(x0)) til grafen for f(x)
hvilket betyder, at hvis du bestemmer toppunktet fra grafen for f'(x) så kan du stort set "vælge frit" mellem punkter på f(x), der har tangenter med samme hældningskoefficient, - forstået på den måde, at hvis toppunktet for f'(x) har koordinaterne (xTP, yTP)
så vil punkterne på grafen f(x) med koordinaterne P0n(xTP+n, f(xTP+n)) og P1n(xTP+n, f(xTP+n)) , hvor n er et tal, have tangenter med samme hældningskoefficienter.

Hvis du bare skal finde to punkter (og det er lige meget hvilke) så vil det nemmeste være at sætte f'(x) = 0, hvilket giver to x-værdier, ved hvilke grafen for f(x) har vandret tangent (med hældningskoefficienten 0).
Det er nemlig punkterne, hvor grafen for f(x) har ekstrema, hvilke der er to af, da f(x) er et tredjegradspolynomium
og f'(x) = 0 har to løsninger.

Tegn eventuelt f(x) i et egnet grafprogram som GeoGebra, der er gratis og kan hentes på nettet.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
08. april 2010 af taskum (Slettet)

Mange tak for hjælpen, og uddybningen. Nu er jeg helt sikker på, hvad det går ud på. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2010 af PeterValberg

Ingen årsag

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: to punkter vha. funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.