Matematik

monotoni forhold og differencialregning

08. april 2010 af skoletøsem (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg er kørt lidt meget fast her, og den skal afleveres i morgen..

jeg har formlen: f(x)=4*x^½-½x^2

Bestem monotoniforholdene for f . Grafen for f og koordinatsystemets førsteakse afgrænser i første kvadrant et område M, som har et areal.

Dette gør jeg ved først at differencer formlen. Derved får jeg:

f^' (x)=4*½x^(-½)-½*2 x=2x^(-½)-x

Den nye formel sætter jeg nu lig nul:
f^' (x)=2x^(-½)-x=0???

Ved brug af diskreminanten regnes nu de to top punkter
 

????

der efter er monotoni forholdet

???


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2010 af 74 (Slettet)

Monotomiforhold: sæt f^'(x) ligmed 0. Så har du en række x-værdier hvor tangenthældningen er 0. Så tager du vilkårlige x-værdier mellem de værdier du har fået og udregner f^'(x) af dem. Hvis tallet er positivt -> grafen er tiltagende, hvis negativ -> aftagende, hvis 0 konstant. Således undersøges monotomiforhold. 

Hvis du skal finde arealet af M så tager du bare det bestemte intergrale under grafen med de to x-værdier du finder ved diskriminantformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2010 af peter lind

Det er ikke et andengrads polynomium, så du kan ikke bruge nogen diskriminant. Gang ligningen med  x½


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2010 af 74 (Slettet)

Hov undskyld forvirringen...


Svar #4
08. april 2010 af skoletøsem (Slettet)

jamen har nemlig fået afvide at det skal give en 2. grads polynomie! så det skal det nemlig helst så ved ikke lige hvad jeg har gjort galt.. det skal nemlig være 2 rødder..! :/

ligningen jeg fik fra starten var:

f(x)=4 kvrod(x)-½*x^2

og det tænker jeg så er lig med

=4*x^½-½x^2

hvilket burde give

f '(x)= 2x^(-½)-x

kan slet ikke lige finde ud af det... :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2010 af 74 (Slettet)

Brug nu diskriminant formlen på den udifferentierede...


Svar #6
08. april 2010 af skoletøsem (Slettet)

altså f(x)=4 kvrod(x)-½*x^2??

men for at finde monotoni forholdet skal den da differenceres først? har jeg ihvertfald lært... :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april 2010 af 74 (Slettet)

Ja det er også rigtigt. Men at finde monotomiforhold har intet med arealet under grafen at gøre. Men brug du bare din formel til at finde rødderne på f(x)=4 kvrod(x)-½*x^2


Svar #8
08. april 2010 af skoletøsem (Slettet)

men hvad skal jeg så når det er gjort?

jeg skal nemlig kun finde monotoni forholdet, ikke noget med arealet.. (: det er mig som forvirrer lidt med det første jeg skrev.. (: sorry


Svar #9
08. april 2010 af skoletøsem (Slettet)

forresten har jeg også fået opgivet at x er større eller lig nul..
 

undskyld jeg er lidt tungnem og ikke lige fatter det, men er bare kørt ret fast i det...


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. april 2010 af 74 (Slettet)

Hvis du kun skal finde monotomiforhold så gør som følgende: Bestem dig for hvilken funktion du vil gøre det for. f(x) vil nok blive dit valg. Så finder du f '(x) og sætter denne lig 0. Så får du nogle x-værdier. Det kunne være 2, 4 og 9 (kun et eksempel!). I de punkter som bestemmes af f(x) for disse x-værdier er tangenthældningen 0. Altså der er toppunkter eller lokale toppunkter. Så ville med med de tal jeg nævnte før tage 1, 3 og 6 (fordi de ligger imellem) og udregne f '(x) af dem. Hvis f '(1) er lig et negativt tal betyder det så at grafen fra uendeligt minus til x=2 er aftagende. Hvis tallet er positivt så er den tiltagende. Dette gøre hele vejen igennem og skrives op.


Svar #11
08. april 2010 af skoletøsem (Slettet)

altså jeg har jo kun én funktion! så selvfølgelig gør jeg det for f(x)=4 kvrod(x)-½*x^2

men har jeg differenceret rigtig når jeg får f '(x)= 2x^(-½)-x?

er med på det mest men kan bare ikke se hvordan jeg skal får jeg nogle x-værdier ved at sige f '(x)=0?

resten er jeg helt med på..

-det er bare det med at finde toppunkter eller lokale toppunkter, det kan jeg slet ikke se hvordan jeg gør! :S


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Ja, du har differentieret rigtigt , med f(x) = 4 √x - 1/2 x2 er f'(x) = 2/(√x) - x , x > 0 . Ved at løse ligningen f'(x) = 0 finder du ekstremumspunkter for f(x) :

f'(x) = 0 ⇒ 2/(√x) - x = 0 ⇒2 = x3/2 ⇒ x = 22/3 , så f(x) har altså et ekstremum for x = 22/3 .

Nulpunkterne for f(x) finder du ved at løse ligningen f(x) = 0 :

f(x) = 0 ⇒ 4 √x - 1/2 x2 = 0 ⇒ x = 0 ∨ 8 = x 3/2 ⇒ x = 0 ∨ x = 4 .

Da, f.eks. f(1) = 7/2 > 0 , ses det, at f(x) har nulpunkter for x = 0 og x = 4, den er positiv i intervallet ]0 ; 4[ , har maksimum for x = 22/3 og er negativ for x > 4 . Den er voksende i [0 ; 22/3 [ og aftagende i  ]22/3 ; ∝ [


Svar #13
08. april 2010 af skoletøsem (Slettet)

er det så enkelt?

-havde tænkt det var meget mere indviklet, men har måske bare set på blind på opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. april 2011 af slapdack (Slettet)

#12

Hvordan kan du se at den er positiv i det interval - jeg kan kun se det hvis jeg tegner den


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Funktionen er kontinuert, den er nul netop for x = 0 og x = 4, og ved udregning ses, at f(1) = (7/2) > 0 . Derfor gælder, at funktionen er positiv i hele det åbne interval ]0 ; 4 [ mellem de to rødder.


Skriv et svar til: monotoni forhold og differencialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.