Fysik

Kosmolog opg. i Fysik HASTER!

08. april 2010 af NV4life (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle har brug for hjælp til opgaven som følger, jeg er gået meget kold i den! Men vil gerne have folk ser på mine svar og retter.

Da bagrundsstrålingen blev sendt ud 380.000 år efter BigBang, var temp. på 4000 K

- Hvilken blg.længde havde baggrund strålingen dengang makismalt intens.

λmax = (2,90 * 10^3mK)/(4000K) = 7,25 * 10-7 nm                 passer det?

- Hvilken elektro.magnetisk stråling svarer resultatet til?

varmestråling. ved bare ikke hvorfor?

- Hvilken farve var den kos.strålingen dengang?

Er helt lost her?

- Beregn den typiske energi af en footon i den kosmoloiske baggrunds stråling 380.000 år efter BIgBang

                  - Kan en pågældende foton ionisere et hydrogen atom?

Efoton = h*v                              = (6,626 × 10-34 J*s) * (bølgens frekvens) hvad er bølgens frekvens?

Ionisationsenegerien for hydrogen er 13,6 eV. hvordan ved jeg så om det kan ionisere brint?

-  Hvordan har det en forbindelse med at elektroner og atomkerner først blev bundet sammen efter 380.000 år efter BigBang?

efter Big bang var det for varmt til at elektroner og atomkerner kunne sætte sig sammen. Det var så varmt at de fraspaltede. Først efter 380000 var der koldt nok til, at de kunne sætte sig sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal vist lige have styr på dine 10-potenser. Du bruger åbenbart Wien's forskydningslov, der siger, at en Planck black-body udstråling har maksimum ved bølgelængden

λmax = 2,8977685•10-3 mK/T . Indsættes T = 4000K fås

λmax = 7,244•10-7 m = 724,4 nm

Det svarer til dyb-violet eller meget nær infrarød lys.

Energien E = hf = hc/λ


Svar #2
08. april 2010 af NV4life (Slettet)

Tak for svaret. Er mine resterende besvarelser korrekte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Sammenlign fotonenergien med ionisationsenergien, så vil du også kunne besvare det sidste spm.


Svar #4
08. april 2010 af NV4life (Slettet)

Det forstår jeg ikke rigtig? Hvordan mener du sammenligne?

- Hvilken elektro.magnetisk stråling svarer resultatet til?

varmestråling.

Hvordan kan jeg bekræfte mit svar?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Med sammenlign mente jeg, at du skulle se på størrelsen af fotonenergien og sammenligne værdien med ionisationsenergien. Du skulle finde, at fotonenergien ved 4000K er betydeligt mindre end ionisationsenergien, så fotonerne ikke har energi nok til at rive elektronerne væk fra hydrogenatomerne, og elektronerne forbliver da bundet til hydrogenkernerne.

OK, varmestråling er det, jeg kaldte nær-infrarød stråling. Det er bølgelængden af strålingen, der bekræfter, hvilken del af spektret, det hører til.


Skriv et svar til: Kosmolog opg. i Fysik HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.