Matematik

Partiel integration

09. april 2010 af 88tine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal løse følgende opgave vha. partiel integration, men hvad menes med det?

int: xe^2x dx


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2010 af smukkedivadiva (Slettet)

 Det betyder at der findes "to" dele i intergralen. Dem kan du eksempelvis kalde f(x) og g(x). 

spørg hvis du yderligere har spørgsmål :)


Svar #2
09. april 2010 af 88tine (Slettet)

Okay, er der er en bestemt formel man skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2010 af peter lind

∫f(x)*g'(x)dx = f(x)*g(x) -∫f'(x)*g(x)dx I dit tilfælde skal du bruge g'(x) = e2x, f(x) =x. Står den formel ikke i din bog?


Svar #4
09. april 2010 af 88tine (Slettet)

Jeg kan ikke finde den og mener ikke jeg har lært hvordan man gør. Har kun lært integration ved substitution, men det har ikke noget med det her at gøre vel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2010 af peter lind

Nej det har det ikke. Det svarer til reglen for differentiation af et produkt. Der er også den mulighed at du har haft den; men der er brugt andre betegnelser.


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Partiel integration er velegnet til at angribe integraler af formen

∫p(x) ekx dx

hvor p(x) er et polynomium i x, fordi vi kender en stamfunktion til ekx , og ved at differentiere p(x) får vi et nyt polynomium af en grad lavere end p(x) :

∫p(x) ekx dx = p(x) (1/k) ekx - (1/k) ∫p'(x) ekx dx

Ved at fortsætte på denne måde, slipper vi til sidst af med integralet, og det er nu klart, at

∫p(x) ekx dx = q(x) ekx

hvor q(x) er et polynomium af samme grad som p(x) .


Svar #7
09. april 2010 af 88tine (Slettet)

Tak for hjælpen. Nu forstår jeg det.


Skriv et svar til: Partiel integration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.