Matematik

ligning med brøker

26. februar 2005 af axell (Slettet)
Hej

Jeg har nu længe knoklet med at finde en løsning på følgende ligning uden held:

x/x-3 - 15/16 = x^2/x^2-9

Mit gæt er at fællesnævner er

(16)(x+3)(x-3)

Er det så ikke rigtigt at man skal gange det med alle tællerne udeladt det led, som står i nævneren?

Hilsen Axell

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2005 af Duffy

JO, det er rigtigt!

Så får du:


x/(x-3) - 15/16 = x^2/(x^2-9)


1/16*(x+45)/(x-3) = x^2/(x-3)/(x+3)

og løsningsmængden er

L = {-9/5, 5}



Duffy

Svar #2
26. februar 2005 af axell (Slettet)

Hej

Det er sikkert rigtigt, det du har lavet, men jeg forstår ikke hvordan du er kommet frem til resultatet.
Hvorfor ganger du ikke med 15/16 og hvorfor ikke på begge sider?

Kan du ikke lave nogle mellemregninger, da jeg er temmelig ny i dette her med ligninger?

Axell

Svar #3
26. februar 2005 af axell (Slettet)

Her er hvordan jeg gør:

fællesnævner=FN=(x+3)(x-3)(16)

x(FN)/FN - 15(FN)/FN = x^2(FN)/FN

Det giver

16x^2+48x - 15x^2+135 = 16x^2

Jeg ender så med en 2. gradsligning

-15x^2 + 48x + 135 = 0

hvilket ikke giver

-9/5,5

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2005 af Duffy

"Jeg ender så med en 2. gradsligning

-15x^2 + 48x + 135 = 0

hvilket ikke giver

-9/5 , 5"


JOH, DA!!

Løsningerne til ovennævnte
2. gradsligning ER netop

de to tal L = {-9/5, 5}

Altså x = -1,8 og x = 5


Duffy


Svar #5
26. februar 2005 af axell (Slettet)

Hej

Jo, nu får jeg det samme. Mange tak for din hjælp. Så var jeg alligevel ikke så galt afsted.

Axell

Skriv et svar til: ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.