Fysik

er der ikke please nogen der vil hjælpe med min fysik?

11. april 2010 af nesrisa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen. jeg har siddet i flere timer og kæmpet med disse to opgaver, men kan simpelhen ikke nå frem til en løsning! så please er der ikke nok nogle der vil hjælpe mig?


opg.1

den store galaksehob Coma Berenices omfatter næsten 10.000 galakser. Hobens galakser fjerner sig fra Mælkevejen med farten 7400km/s.

beregn rødforskydningen og hobens afstand fra Mælkevejen? (hvordan gør man det?)

opg. 2

en galakse ved navn Cygnus A udsenderkraftig radiostråling.

(galaksens navn skyldes at den observeres i den retning ud i rummet, hvor stjernebilledet Svanen befinder sig, cygnus er svane på latin. radiostråling er i familie med lys, elektromagnetisk stråling, bølgelængde er blot meget, meget længere end bølgelængden for synligt lys)

radiostrålingen modtages ved bølgelængden 30 cm. rødforskydningen for galaksen er målt til z=0,17

a) beregn den oprindelig bølgelængde/loboratoriebølgelængden), da strålingen blev udsendt fra Cygnus A.

b) beregn afstandene til Cygnus A.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

I må da have haft noget teori om emnet Doppler forskydning eller rødforskydning?

Rødforskydningen er

z = v/c

hvor v er objektets hastighed i synsliniens retning, og c er lyshastigheden.

Dette kan så kombineres med den kosmologiske expansion af universet, idet

v = H0 D

hvor D er objektets afstand og H0 ≈ 75 km/s/Mpc er Hubble konstanten .

Til beregning af a) i opg 2 skal der bruges den oprindelige definition for rødforskydningen

z = (λobs - λemit)/λemit , hvor λobs er den observerede bølgelængde, og λemit er den udsendte bølgelæ.ngde


Skriv et svar til: er der ikke please nogen der vil hjælpe med min fysik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.