Matematik

beregning

17. april 2010 af Peter7000 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 jeg har vektorerne a og b og ved at 

x=5a-2b og

y=4a+5b hvor x er -45 over 50 og y er -4 over 40

HVORDAN BEREGNER JEG KOORDINATERNE TIL VEKTORERNE a OG b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2010 af peter lind

Brug lige store koefficienters metode.  For eks. find x-4*y/5


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad os se på det lidt mere overskueligt:

x = 5a - 2b

y = 4a + 5b

Ligningerne kan formelt behandles som to ligninger med to ubekendte, a og b . Multiplicer lign 1 med 4 og ligning 2 med 5 og træk de to ligninger fra hinanden:

4x = 20a - 8b

5y = 20a + 25b , hvoraf

5y - 4x = 25b + 8b = 33b , og dermed

b = 5/33 y - 4/33 x . Indsæt dette i en af de oprindelige ligninger:

5a = x + 2b = x + 10/33 y - 8/33 x = 25/33 x + 10/33 y , så

a = 5/33 x + 2/33 y . Indsæt nu værdierne for x og y i udtrykkene for a og b .


Svar #3
17. april 2010 af Peter7000 (Slettet)

hvis de to ligninger kan behandles som to ligninger med to ubekendte, kan jeg så ikke bruge min lommeregner og bruge solve funktionen for at fine a og b?

-45.50=5a-2b og -4.40=4a+5b  


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2010 af Isomorphician

Nu har jeg ikke en lommeregner der kan alt det der, men hvis du opstiller:

(i): 5a - 2b = -45

(ii): 4a + 5b = -4

får du førstekoordinaterne til vektor a og vektor b.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Fortsat fra #2:

a = 5/33 x + 2/33 y = 5/33(-45 ; 50) + 2/33(-4 ; 40) = (-5·45/33-4·2/33 ; 5·50/33+2·40/33)

   = (-233/33 ; 330/33) = (-7,06061 ; 10)

b = 5/33 y - 4/33 x = 5/33(-4 ; 40) - 4/33(-45 ; 50) = (-5·4/33+4·45/33 ; 5·40/33-4·50/33)

   = (160/33 ; 0) = (4,84848 ; 0)


Svar #6
17. april 2010 af Peter7000 (Slettet)

hvordan kan -8b blive til 8b? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2010 af Isomorphician

- (-8b) = 8b


Svar #8
18. april 2010 af Peter7000 (Slettet)

 5a = x + 2b = x + 10/33 y - 8/33 x = 25/33 x + 10/33 y , så

hvor kommer de 25/33+10/33y fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

x - 8/33 x = (33-8)/33 x = 25/33 x

På det sted havde vi fundet at

b = 5/33 y - 4/33 x , så

5a = x + 2b = x + 2(5/33 y - 4/33 x) = x + 10/33 y - 8/33 x = 25/33 x + 10/33 y


Skriv et svar til: beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.