Matematik

Matematik - 3.gradsligninger og funktioner. Hjælp! Det haster.

19. april 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen,.

Jeg er 4 opgaver, jeg lidt er blank til at løse. Det er især den fjerde, der volder problemer. Plus jeg ikke kan faktorisere 3. gradsligninger ved bare at lave den om til en andengradsligning. Også benytte nulreglen.

Jeg håber nogle kan hjælp. Jeg vedhæfter filen.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2010 af peter lind

Jeg kan ikke læse docx filer; men her noget mere generelt om 3 grads ligninger. Ligningen er a3x3+a2x2+a1x+a0=0. Hvis a'erne er hele tal og der findes en rational rod, vil tælleren gå op i a0 og nævneren gå op i a3. Det giver et begrænset antal muligheder, som man kan prøve igennem. En anden mulighed er at bruge et CAS værktøj, hvis dette er tilladt.


Svar #2
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeg retter filen til doc med det samme :)


Svar #3
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Her :)


Svar #4
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Det er isæt den sidste, jeg virkelig har svært ved.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2010 af peter lind

Find omkredsen af cirkus udtrykt ved x og L. Da omkredsen er 300 m giver det en sammenhæng mellem x og L. Isoler L i denne ligning. Find derefter arealet igen udtrykt ved  x og L. I arealet for cirkus kan du erstatte L med udtrykket for L fundet i den første del. Du har nu arealet som funktion af x.


Svar #6
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Dette forstår jeg ikke helt. Hvad med cirkelbuen, den betragtes da som en del af omkredsen?

Kan du forklare det med formler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2010 af peter lind

Ja cirkelbuen er en del af omkredsen. Bunden ha r længden x. De 2 sider har længden L. Halvbuen er en halv cirkel med diameter x.  Adderer du længden af de dele har du omkredsen.


Svar #8
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Vil sige at 2x+2l = 300?

Men jeg forstår ikke helt, hvad med den rundebue, er den ikke svær?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2010 af peter lind

Nej Du har kun en bund, så x skal kun med en gang. Buen er halvdelen af omkredsen af en cirkel med diameter x. Det skal adderes


Svar #10
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Vil det sige jeg kun skal finde arealet af rektanglen? Og droppe cirklen?

Men hvordan kan dette skrives op? Altså det må vel være A(x) = 2x+2L/x

Er jeg for dum, at jeg ikke forstår det :S


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. april 2010 af peter lind

Du skal ikke droppe halvcirklen. Det totale areal bliver så arealet af rektanglen + arealet af halvcirklen med diameter x.


Svar #12
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Det vil sige:

omkreds = 2(pi)x/2 + 2L = 300

Så langt så godt, hvad gør jeg så :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. april 2010 af peter lind

I den halve omkreds går du ud fra at x er radius. Det er den ikke. x er diameteren altså det dobbelte af radius. Du skal desuden addere længden af bunden x.

Derefter går du i gang med på samme måde at finde arealet af cirkus.


Svar #14
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Årh jamen jeg forstår ikke :S


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. april 2010 af peter lind

Omkredsen af en cirkel er π*d, hvor d er diameteren. Den halve omkreds er så π*d/2. I det aktuelle tilfælde kaldes diameteren x.  Det giver at cirkel buen har længden π*x/2.

De 2 lodrette sider har hver længden L, hvilket giver at summen af de længder er 2L

Desuden er der en bund, som har længden x.

adder dem og du har omkredsen.


Svar #16
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

π*d/2 + 2L + x = 300

2L = 300-π*d/2-x

Hvad skal jeg nu?
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. april 2010 af peter lind

Erstat Det d med x i din ligning. Diameteren hedder jo x i din opgave og er den væsentlige variabel.

Dernæst find arealet af cirkus. Det består af et rektangel og halvcirklen.


Svar #18
19. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Nåår ja, nu forstår jeg. Det tog lidt tid, men ja. Det er jo ret simpelt egentlig :D


Svar #19
20. april 2010 af Rosekide (Slettet)

Vil det sige at forskriften bliver a(x) = (-pi/8 - 1/2)x^2 + 150x.

Hvordan finder jeg den x, der giver maks areal?


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. april 2010 af peter lind

Det ser meget rigtig ud. Du kan enten differentiere a(x) og løse ligningen a('x) = 0 eller du kan bruge at grafen for funktionen er en parabel, hvor toppunktet må være der hvor arealet er størst.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.