Fysik

Varme & EL

21. april 2010 af SisiJensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen

jeg ville høre, om der var nogle som ville hjælpe mig, ved at fortælle hvilke formel jeg skal bruge kun:

opgaven lyder:

Varmetrådene i en bils bagrude er koblet parallelt til bilens 12 V akkumulator. Akkumulatorens indre resistans er 0. Der er ialt 6 varmetråde, og hver varmetråd har en resistans på 6 omega

a. Beregn effekten afsat i en varmetråd

er det ik P = U * I

b. Beregn den samlede effekt afsat i bagrudens varmetråd

c. Der skal tilføres 334 kJ for at smelte 1 kg is ved 0 grader. Beregn den energimængde, der skal til for at smelte 0,25 kg is ved o grader

d. Hvor lang tid skal der være tændt for varmetrådene for at smelte 0,25 kg is ved 0 grader

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. april 2010 af mathon

 a. Beregn effekten afsat i en varmetråd
                                 
                   P = U2/R

b. Beregn den samlede effekt afsat i bagrudens varmetråd

                  Ptotal = 6·(U2/R)

....................

P = U·I = U·(U/R) = U2/R


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. april 2010 af mathon

#1 fulgt op

 a. Beregn effekten afsat i en varmetråd
                                 
                   P = U2/R = (12 V)2/(6 Ω) = 122/6 V·V/Ω = 144/6 V·A·Ω/Ω = 24 V·A = 24 W

b. Beregn den samlede effekt afsat i bagrudens varmetråd

                  Ptotal = 6·(24 W) = 144 W = 144 J/s


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. april 2010 af mathon

c. Der skal tilføres 334 J for at smelte 1 g is ved 0ºC

    Beregn den energimængde, der skal til for at smelte 250 g is ved 0ºC

d. Hvor lang tid skal der være tændt for varmetrådene, der leverer 144 J/s, når al isen skal smeltes fra
    ruderne?


Svar #4
21. april 2010 af SisiJensen (Slettet)

tusind tak for hjælpen :)


Svar #5
25. april 2010 af SisiJensen (Slettet)

hvordan skal jeg beregne #3, alt hvilke formel skal jeg bruge?

På forhånd tak!


Svar #6
25. april 2010 af SisiJensen (Slettet)

det er  opgave c som jeg ikke ved hvordan jeg beregner


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2010 af mathon

c)
   Beregn den energimængde, der skal til for at smelte 250 g is ved 0ºC

                  E = (250 g)·(334 J/g)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Forstår ikke d Mathon, kan du uddybe?


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. december 2010 af mathon

@ Sofistic

   d)

                smeltnings-energibehov  = (250 g)·(334 J/g) = 83500 J

                smeltetid = E/P = (83500 J) / (144 J/s) ≈ 580 s = 9 min 40 sek


Skriv et svar til: Varme & EL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.