Matematik

Analytisk plangeometri (linjens ligning)

24. april 2010 af LuckyFoul (Slettet) - Niveau: A-niveau

 8 Opgave
I et koordinatsystem er givet en trekant ABC, hvor ligningerne for siderne er givet ved:
Siden a: 3y + 3x + 15 = 0
Siden b: 2y - 6x - 4 = 0
Siden c: x = -3
Du skal bestemme ligningerne for trekantens højder.

Hvordan kan man regne det ud??


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2010 af mathon

              • beregn skæringspunkterne

              • benyt ortogonalitetsreglen for hældningstallet til en ortogonal linje

              • brug punkthældningsformlen

 A = (-3,-7)     B = (-3,-2)      C = (-7/4;-13/4)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2010 af peter lind

Find først linjernes skæringspunkter altså trekantens hjørner A, B og C. Højden fra A går gennem A og står vinkelret på siden a. a's normalvektor er parallel med højden fra A og altså højdens retningsvektor. Tværvektoren til a's normalvektor er normalvektor til højden fra A. Ligningen for de øvrige højder kan findes på tilsvarende måde.


Svar #3
24. april 2010 af LuckyFoul (Slettet)

 hvad er denne ortogonalitetsregel.. 

har ikke lært noget om den


Svar #4
24. april 2010 af LuckyFoul (Slettet)

 er lidt forvirret over peter linds svar..

lidt uddybning


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2010 af mathon

a: 3y + 3x + 15 = 0 → y = -x - 5                     ha har hældningstal 1

b: 2y - 6x - 4 = 0 → y = 3x + 2                       hb har hældningstal -(1/3)

c: x = -3 har ikke noget hældningstal             hc har hældningstal 0          (her kan reglen ikke anvendes)

ortogonalitetsregel:
                              produktet af ortogonale linjers hældningstal er -1
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. april 2010 af mathon

ligningen for linjen hvoraf ha udgør et stykke
er
ligningen for linjen med hældningstal 1 gennem A = (-3,-7) .................
 


Svar #7
24. april 2010 af LuckyFoul (Slettet)

hvordan beregner man skæringspunkterne 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skæringspunktet mellem to linier, hvis ligninger er kendt, er det punkt (x , y), der opfylder begge liniers ligninger. For at finde skæringspunktet mellem de to første linier i opgaven, skal vi løse ligningssystemet (2 ligninger med 2 ubekendte):

Siden a: 3y + 3x + 15 = 0
Siden b: 2y - 6x - 4 = 0

Der er flere måder at løse sådan et ligningssystem på. Man kan for eksempel isolere den ene ubekendte i en af ligningerne og indsætte dette udtryk i den anden ligning, hvorved fremkommer en ligning i den resterendeubekendte, der så kan løses, og ved indsættelse i den første ligning kan den anden ubekendte også bestemmes.

Med disse to ligninger her er det mest bekvemt at multiplicere den første ligning med 2:

6y + 6x + 30 = 0
2y - 6x - 4 = 0

Lægger vi nu de to ligninger sammen, venstresiderne for sig og højresiderne for sig, forsvinder x af ligningen:

8y +26 = 0 ⇒ y = -13/4 ,

der så indsat i en af de oprindelige ligninger giver

3x = -3y - 15 = 3·13/4 - 15 = -21/4 ⇒ x = -7/4 .

Her har vi fundet skæringspunktet mellem siderne a og b, altså trekantens punkt C(-7/4 ; -13/4).

Find nu selv de to andre skæringspunkter.


Skriv et svar til: Analytisk plangeometri (linjens ligning)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.