Fysik

polspænding, resistans og strøm

25. april 2010 af SisiJensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen

Vil bare gerne have en hint til disse opgaver:

i en bil er startmotoren og hver af de to forlygtepærer forbundet parallelt med akkumulatoren. Akkumulatorens elektromotoriske kraft er 12 V, og vi regner med, at dens indre resistans er Ri = 0,02 Ohm. Når forlygtepærerne lyser er resistansen for hver af de to pærer 2,4 Ohm. Startmotorens resistans er 0,06 Ohm

a. tegn et diagram med akkumulator, startmotor og forlygtepærer

Hvad skal være på x og y aksen????

b. Beregn erstatningsresistansen for startmotor og forlygtepærer

c. beregn strømmen fra akkumulatoren, når både startmotoren og forlygtepærerne er slået til

d. beregn polspændingen, når startmotor og forlygtepærer er slået til

e. Beregn polspændingen, når kun forlygtepærerne er slået til

Jeg har være syg gennem det meste af forløbet, så jeg har lidt svært ved de hr spørgsmål, vil bare gerne hint, til hvordan jeg regner dem ud

På forhånd tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af mathon

b)
         1/Rp1 = (1/(2,4 Ω) + (1/(2,4 Ω) + (1/0,06 Ω)        Rp1 er erstatningsresistansen for startmotor og
                                                                                       forlygtepærer

c)
         I = ε/(Ri+Rp1)

d)      Upol = ε·(1/(1+(Ri /Rp1))


e)      1/Rp2 = (1/(2,4 Ω) + (1/(2,4 Ω)                           Rp2 er erstatningsresistansen for 2 forlygtepærer

         Upol = ε·(1/(1+(Ri /Rp2))

...........................

detaljer:
             genlæs
             www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2010 af Logisk (Slettet)

 kan det godt passe det giver

b. 17.5 ohm 

c. 0.83 ohm

d.11.98 ohm

e.11.71 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2010 af x00 (Slettet)

Giver c ikke, 0,68?

Og er alle svar i ohm? 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2020 af ty16

Hej mathon, kan du hælpe mig med at forstå hvordan du kom frem til følgende formel:  I = ε/(Ri+Rp1)

jeg forstår ikke dette tegn "ε" i ligningen.. altså skal der sættes et tal ind der eller skal jeg bare indtaste dette tegn på lommeregneren ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2020 af mathon

ε er hvilespændingen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2021 af Johndillermand

Hvorfor skal den ikke opløftes i -1 i opgave b) 

Ligesom i vedhæftet fil?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2021 af Johndillermand

Vedhæftet fil

Vedhæftet fil:Skærmbillede (3).png

Skriv et svar til: polspænding, resistans og strøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.