Matematik

Gør rede for ligefrem propornationalitet og for lineær sammenhæng mellem to variable.

26. april 2010 af anita88 (Slettet)

Jeg skal snart op til eksamen og jeg har brug for lidt hjælp. Jeg vil gerne have lidt uddybende svar, men hvis ikke så bare kom med det du har. Håber at der er nogen der vil hjælpe mig.

Variabelsammenhænge

Gør rede for ligefrem proportionalitet og for lineær sammenhæng mellem de to variable.

Omtal et eksempel på anvendelse af den lineære værkstmodel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af AMelev

En ligefrem proportionalitet er en sammenhæng, hvor forholdet mellem den afhængige (y) og den uafhængige (x) variabel er konstant (a).
Altså y/x = a ⇔ y = a·x
Grafen er en ret linje gennem (0,0)

En lineær sammenhæng har forskriften y = a·x + b
Grafen er en ret linje gennem (0,b)

En ligefrem proportionalietet er altså et specialtilfælde af linære sammenhænge, hvor startværdien b = 0
Hældningskoefficienten a angiver stejlheden af linjen. Når x vokser med 1, vokser y med a.

Typiske eksempler på anvendelser er tilfælde, hvor prisen pr. enhed er a og der er et fast grundbeløb b.
1)  Køb af x æbler (a kr. pr. stk.) - proportionalitet
2)  Taxakørsel x kilometer (a kr. pr. km og startgebyr på b kr.) - lineær (ikke proportional) sammenhæng


Skriv et svar til: Gør rede for ligefrem propornationalitet og for lineær sammenhæng mellem to variable.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.