Matematik

Bølger i matematik og forkortning af brøk. Hjælp!!

02. maj 2010 af Rosekide (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen..

Nogle, der kan hjælpe mig med et par opgaver. De er vedhæftet i et worddokument.

/Sara

Vedhæftet fil: matematikaflevering.docx

Svar #1
02. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

Nogle, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg kan ikke åbne .docx filer. Hvis du kan gemme det som .doc , har jeg en større chance for at hjælpe dig.


Svar #3
02. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

Jeg gør det straks.

Vedhæftet fil:Uden hjælpemidler.docx

Svar #4
02. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

Udetemperaturens svingninger i løbet af et døgn i en solrig første halvdel af maj kan tilnærmelsesvist beskrives ved funktionen
f(t)=4,9sin(π/12 t-2π/3)+11,0 ,0≤t≤24,
hvor t er tiden, målt i timer efter midnat, og f(t) er temperaturen, målt i °C.
Bestem den højeste og den laveste vandstand.
Hvad er temperaturen kl. 10 om formiddagen?
Bestem de tidspunkter i døgnet, hvor temperaturen er 13°C.


I et område med tidevand regner man med, at vandstanden i perioder er bestemt ved
v(t)=3sin?(π/6 t)+5
hvor v(t) måles i meter og t i timer efter kl. 0.00.
Skitser en graf for funktionen.
Angiv middelvandstanden.
Til hvilke tidspunkter er vandstanden højest? Lavest? Angiv den højeste og den laveste vandstand.
Angiv de tidspunkter, hvor der er middelvandstand.

 

de fed markerede kan jeg ikke finde ud af :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. Løs ligningen

13 = 4,9·sin((π/12)t - 2π/3) + 11,0 , der reduceres til

sin((π/12)t - 2π/3) = 2/4,9 = 0,408163

Løs først ligningen

sin(x) = 0,408163 , der i intervallet [0;2π] har løsningen

x = 0,420441 eller x = π-0,420441 = 2,721151 .

Dette svarer til

(π/12)t - 2π/3 = 0,420441 eller (π/12)t - 2π/3 = 2,721151 , hvoraf

t = 9,60597 eller t = 18,39403, dvs kl 9:36 og kl 18:24

Opg 2. Hvordan ser funktionsudtrykket ud? (Det er stadig et .docx dokument der er gemt i #3).


Svar #6
02. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

I et område med tidevand regner man med, at vandstanden i perioder er bestemt ved
v(t)=3sin?(π/6 t)+5
hvor v(t) måles i meter og t i timer efter kl. 0.00.
 

Er det ikke udtrykket.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Men hvad laver det ? i sin udtrykket?


Svar #8
02. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

Det skal ikke stå der, en taste fejl. Beklager. :)


Brugbart svar (2)

Svar #9
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ok, så det er

v(t) = 3sin(π/6 t) + 5

Funktionen er periodisk med perioden T=12 . Middelvandstanden er 5m , da middelværdien af sin(x) er 0.

Vandstanden er højest, hvor sin(.) har sit maksimum, dvs hvor (π/6)t = π/2 , eller t = 6/2 = 3. Inden for 24 timer er der maksimum kl 3 og kl 15. Vandstanden er lavest, hvor sin(.) har sit minimum, dvs (π/6)t = 3π/2 , eller t = 18/2 = 9. Inden for 24 timer er der minimjum kl 9 og kl 21. Da amplituden er 3m og middelvandstanden er 5m, er den maksimale vandstand 5m+3m = 8m, og den minimale vandstand er 5m-3m = 2m.

Der er middelvandstand til de tider, hvor sin(.) = 0, dvs (π/6)t = 0 eller (π/6)t = π, dvs t = 0 eller t = 6. Inden for 24 timer er der derfor middelvandstand kl 0, 6, 12 og kl 18.


Svar #10
02. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

Tak tak og atter tak..

Nu prøver jeg at lave dem, så kan jeg altid spørge.

Du er SÅ  god til at forklare.


Svar #11
03. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

#5, hvordan bliver t= 9,60.... til 9:36 og det samme med den anden?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. maj 2010 af mathon

0,60 time  = (6/10)·(60 min) = 36 min


Svar #13
03. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

OG hvad menes der med sin (.)


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13 - der menes sinusfunktionen med dens argument. Det drejer sig om at se på, hvordan sinusfunktionen opfører sig, hvor den har maksimum. Så kan man bagefter oversætte til den aktuelle funktions særlige tidsskala.


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. maj 2010 af hij (Slettet)

(π/12)t - 2π/3 = 0,420441 eller (π/12)t - 2π/3 = 2,721151
 

Hvordan kan den samme ligning give to forskellige tal?
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15 - Fordi ligningen sin(x) = a kan have mere end een løsning i intervallet [0;2π] . Lav en tegning.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. maj 2010 af mathon

                      sin(x) = sin(π-x)

                      sin((3π/2) - x) = sin((3π/2) + x)


Svar #18
03. maj 2010 af Rosekide (Slettet)

# Dette forstår jeg ikke helt. Vil det sige, at der skal stå 0-2pi derinde?


Skriv et svar til: Bølger i matematik og forkortning af brøk. Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.