Matematik

reducer og udregn

02. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)


x^2-4 / x^2

giver det bare x^2 eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2010 af bolani (Slettet)

hvis du ikke har k´skrevet noget lighedsteg, så man kan isoler x, så vil jeg sige at x^2 går ud med x^2. Tilbage er -4 som facit..


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

du skal huske at når der står (x^2 - 4) / (x^2) så betyder det at tu skal dividere med x^2 med begge lede. dvs.

(x^2 - 4) / (x^2) = (x^2)/(x^2) - 4 / (x^2) = 1 - 4/(x^2)

men hvad skal du udregne?


Svar #3
02. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

hm det ved jeg ik:

jeg skal skal bare reducere udtrykket;
og undskyld jeg skrev forkert, giver det ikke bare -4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Mener du

(x2-4)/x2 ?


Svar #5
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

ja


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så kan det jo kun reduceres til

= 1 - 4/x2


Svar #7
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

hvordan det ? og hvorfor bliver det ikke bare -4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

fordi du har et minus imellem leddene.

hvis der stod

(x2 * (-4) ) / x2

så ville du kunne reducere det til -4.

men siden der er et minus mellem x2 og 4 er du nødt til at dividere x2 med begge leddene i tælleren.

(x2 - 4) / x2 = x2/x2 - 4 / x2 = 1 - 4/x2


Svar #9
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

hvad så med denne her ;

(a+b) / a^2+b^2+2ab


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 -

Vil du venligst lære at sætte parenteser ordentligt.

Det, du har skrevet kan kun fortolkes som

((a+b)/a2) + b2 + 2ab ,

men det er jo klart, at du mener

(a+b) / (a2 + b2 + 2ab) ,

for nævneren er jo kvadratet på (a+b), så det reduceres til

(a+b) / (a2 + b2 + 2ab) = (a+b) / (a+b)2 = 1/(a+b)


Svar #11
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

giver den ikke:

a + b + 2ab ?


Svar #12
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

hvordan får du det til 1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Nej, hvordan skulle det dog kunne komme ud af det?

#12 - Jeg får det jo ikke til 1, men til 1/(a+b) . Læs dog, hvad jeg har skrevet.


Svar #14
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

ja mente også hvordan har du fået det til 1 / ( a + b )    hvor kommer tallet 1 fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det kommer af at dividere med (a+b) i både tæller og nævner i brøken

(a+b) / (a+b)2 = 1/(a+b)


Svar #16
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

hvad så hvis man kommer med et udtryk hvor det både indeholder et plus tegn og et minus tegn ? som fx det her:

x^2+t^2-2xt
----------------
(x-t)(x+t)

 


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tælleren er jo kvadratet på (x-t), så det kan skrives

(x2 + t2 - 2xt)/((x-t)(x+t)) = (x-t)2 / ((x-t)(x+t)) = (x-t) / (x+t) , forudsat, at x≠t .


Svar #18
03. maj 2010 af Miapetersen1992 (Slettet)

dvs. at resultatet er (x - t) / ( x + t ) ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

x^2+t^2-2xt  = (x-t)(x-t)

dvs

x^2+t^2-2xt             (x-t)(x-t)            (x-t)
----------------    =  ---------------- = ----------
(x-t)(x+t)                  (x-t)(x+t)           (x+t)
 


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#18 - Ja, det skrev jeg da vist klart og tydeligt.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.