Matematik
Projektion af vektor
03. marts 2005 af
C.N (Slettet)
Har lidt problemer med følgende opgave:
I et koordinatsystem i planen er der givet linien l: 3x+4y=5
og vektoren ã=(-1,7)
bestem koordinatsættet til ã's projektion på l
Har prøvet med retningsvektoren for linien
rl=(1,-3/4)
a projekt på rl =
((rl(prikket)a)/|rl|^2)*rl
men synes ikke det giver noget fornuftigt?
I et koordinatsystem i planen er der givet linien l: 3x+4y=5
og vektoren ã=(-1,7)
bestem koordinatsættet til ã's projektion på l
Har prøvet med retningsvektoren for linien
rl=(1,-3/4)
a projekt på rl =
((rl(prikket)a)/|rl|^2)*rl
men synes ikke det giver noget fornuftigt?
Svar #1
03. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
En retningsvektor r for linien l ses at være
r=(-4,3)
og projektionen af vektoren ã=(-1,7) på linien l er da
proj_r(ã) = [(ã*r)/|r|^2]*r
hvor (tjek selv)
ã*r = 25
|r|^2 = 25
så
proj_r(ã) = r = (-4,3)
Hvis du ikke synes, at det er fornuftigt, så observer at
ã-r = (-1,7)-(-4,3) = (3,4)
og r er ortogonale, thi
(ã-r)*r = 0 (1)
Ifølge projektionsformlen gælder, at
[ã - proj_r(ã)]*r = 0
Sammenholdt med (1) følger det, at proj_r(ã) = r, som ønsket.
Indtegn eventuelt ã og r som stedvektorer i planen, så kan du visualisere situationen.
//Singularity
r=(-4,3)
og projektionen af vektoren ã=(-1,7) på linien l er da
proj_r(ã) = [(ã*r)/|r|^2]*r
hvor (tjek selv)
ã*r = 25
|r|^2 = 25
så
proj_r(ã) = r = (-4,3)
Hvis du ikke synes, at det er fornuftigt, så observer at
ã-r = (-1,7)-(-4,3) = (3,4)
og r er ortogonale, thi
(ã-r)*r = 0 (1)
Ifølge projektionsformlen gælder, at
[ã - proj_r(ã)]*r = 0
Sammenholdt med (1) følger det, at proj_r(ã) = r, som ønsket.
Indtegn eventuelt ã og r som stedvektorer i planen, så kan du visualisere situationen.
//Singularity
Svar #2
03. marts 2005 af C.N (Slettet)
Kan ikke forstå hvordan du kommer frem til retnings vektoren = (-4,3)
Jeg har lært at r=(1,a) udfor fomlen for linien l: y=(ax+q)
Så derfor vil jeg mene at r=(1,-3/4)
????
Jeg har lært at r=(1,a) udfor fomlen for linien l: y=(ax+q)
Så derfor vil jeg mene at r=(1,-3/4)
????
Svar #3
03. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
#2: Det er også korrekt, og begge vektorer er retningsvektorer for linien l, thi de er parallelle;
(-4,3) = s(1,-3/4)
for s = -4.
Lad os for fuldstændigheds skyld beregne projektionen af ã=(-1,7) på vektoren r=(1,-3/4). Vi har
ã*r = (-1)*1 + 7*(-3/4) = -25/4
|r|^2 = 1^2 + (-3/4)^2 = 25/16
og dermed fås
proj_r(ã) = [(-25/4)/(25/16)]*r = -4*r = (-4,3)
nøjagtig som anført ovenfor. Projektionen afhænger ikke af, hvilken retningsvektor, vi vælger.
Hvor jeg har (-4,3) fra? Jo, du vil nok erindre, at når linien er givet på normalform;
a(x-x0) + b(y-y0) = 0 (1)
eller, hvis man foretrækker (og det gør vi!);
ax + by + c = 0
med c = -(a*x0 + b*y0), så er (a,b) en normalvektor for linien.
En ligning for linien l, på normalform, er
l: 3x + 4y - 5 = 0
så (3,4) er en normalvektor for l. En retningsvektor for l er så tværvektoren til denne, hvilket netop er vektoren (-4,3).
"Solidum petit in profundis"
//Singularity
(-4,3) = s(1,-3/4)
for s = -4.
Lad os for fuldstændigheds skyld beregne projektionen af ã=(-1,7) på vektoren r=(1,-3/4). Vi har
ã*r = (-1)*1 + 7*(-3/4) = -25/4
|r|^2 = 1^2 + (-3/4)^2 = 25/16
og dermed fås
proj_r(ã) = [(-25/4)/(25/16)]*r = -4*r = (-4,3)
nøjagtig som anført ovenfor. Projektionen afhænger ikke af, hvilken retningsvektor, vi vælger.
Hvor jeg har (-4,3) fra? Jo, du vil nok erindre, at når linien er givet på normalform;
a(x-x0) + b(y-y0) = 0 (1)
eller, hvis man foretrækker (og det gør vi!);
ax + by + c = 0
med c = -(a*x0 + b*y0), så er (a,b) en normalvektor for linien.
En ligning for linien l, på normalform, er
l: 3x + 4y - 5 = 0
så (3,4) er en normalvektor for l. En retningsvektor for l er så tværvektoren til denne, hvilket netop er vektoren (-4,3).
"Solidum petit in profundis"
//Singularity
Skriv et svar til: Projektion af vektor
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
