Matematik

Eksakt løsning af to ligninger

05. maj 2010 af Henso (Slettet)

Hej. 

Jeg sidder med to ligninger, som jeg skal løse eksakt. Jeg håber der er nogen som kan hjælpe mig med at løse dem:

1) 8•ex+5 = e-x

2) 13•e8x-2 = 7•e7x+3


Svar #1
05. maj 2010 af Henso (Slettet)

 Den sidste er skrevet forkert. Det skal være:

13•e8x-2 = 7•e7x+3


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

1) Forlæng ligningen med ex :

8·e5·e2x = 1 , så

e2x = (1/8)·e-5 ,

2x = ln(1/8) + ln(e-5) = -ln(8) - 5

x = -ln(8)/2 - 5/2

2) Tag ln på hver side

ln(13) + 8x-2 = ln(7) + 7x+3 , hvoraf

x = 5 + ln(7) - ln(13) = 5 + ln(7/13)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

1)

x = 1/2(-5-log(8)) ≈3.53972077083991796412584818218726485211325020154038288118102001424009043295454207340879499049462803131300222153085602860052828035363719583554900612745261394289609135624255715278546055793583751020668502517304674693285868071275902236239809773328710120928882442567951064298954996398115635873672242806561064557825120291625596250727796706925995225767682043553940744659681922538581110372245666008445782604289100251170591081058439343474032053864397814828953980294758783214705496019048164882144911742687560910415722065703491975933025158063678679441903191981928974776202208900875615570381938948530371628930741244070475907155167398231634972762851111647267719665991069213390478964510310386166910546214412757122995778470727251512715800121497183632215571297824134727996032320562748791913029374915010658033737481912209426393967084573399730848158930755010827128641537855333819867457083980567659029633162238955257338660632355254413847638837780295365451321550591783855183788558472008482580801024738853091216735168030214721724127963580165161609104343986069401300614385798777101033977194256857324593049591716945110579233504115465947503871404779164561786725912142318960179773830635090780520264460429076193447883480952903329118438631136148263623364656012903067372557670551373841399821789394733597958769038800257441003424950807311100851557957018050276243606628249849197579523502344682834340975829726908299097498046127112639137218501897752365165840358709182308229407329112815864503734691810294280850971291247497217236396001279008969335647462056022096664747265462303355831684986944755428906066333896157846387175876060251844763630749353403988309903306982412265920878182861636836626531025554629992922134461828021168531227238287000253217395958428001429878109280115007882188835508090380939315481248296694276398491008400054977035135357686889023861591972475249893735270573636123634717845921144570855105382708155402267774460353827055485108070321752852306104426491339449366947114070723604570259481091105636326995840044446990896906040362086074007979631963808254946769416973782565673505251789820747275834517620240747102110974970914799145387885026685008400806426981358890827820699346320619683707666820001428905432830013514484898270565373246001040132013830985516751437428771564517413754289832178959933764531833511429581619598065286864763138383245181016881542051181031963871462192496084545132524205868874488650879001851234263611990869891460265319781670253231651230993307278478412533213684966000941427495480970908858296272936241785263198119398295845091567932832822856990593551466205976892925791839844413339710843815016382858809304551591266603691838818885298883867226603635851883138850469430557788309225965187568180950305312163267863701985467749106487157471750747884503286583322297932325412719057329113845830482499469256749373514461248094786195839240406026476116707409250740099814397132605474332420855226794913737587256010920493395752405216752625058538782212707589595768305779403169599334333830745164463436713308854955423331673583526247154103482860757778215959291607863483188385372496241683333358944367959493186162343676872889024668911201959224571353750084839987191924988153716710727230909612363371886057836471435254665048638956371375167192...

jeg ville dog skrive løsningen med ln og ikke tal xD


Svar #4
05. maj 2010 af Henso (Slettet)

 Hvordan går du fra: 8·e5·e2x = 1 til e2x = (1/8)·e-5 ,


Svar #5
05. maj 2010 af Henso (Slettet)

Hvorfor skifter du fortegn for  e5 til e-5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Jeg dividerer med 8 og med e5 på hver side . 1/e5 = e-5


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. maj 2010 af NejTilSvampe

 #3 - XiphiasFO, opgaven går ud på at give det eksakte tal. Du kan ikke skrive et irrationelt tal i decimaler, så at angive svaret med decimaler vil være direkte forkert i den her sammenhæng.


Svar #8
05. maj 2010 af Henso (Slettet)

 Tusinde tak for hjælpen Andersen11. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

#7

 #3 - XiphiasFO, opgaven går ud på at give det eksakte tal. Du kan ikke skrive et irrationelt tal i decimaler, så at angive svaret med decimaler vil være direkte forkert i den her sammenhæng.

hehe :P selfølgelig ^^


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - #7 - #9

Det er jo i orden at angive en tilnærmet talværdi i tilknytning til den eksakte værdi, blot for at vise, at man ved hvilken størrelsesorden dette tal har. Men fortegnet i #3 er ikke korrekt, da

x = -ln(8)/2 - 5/2 ≈ -3.5397 .

Det bør også præciseres, at der er tale om den naturlige logaritmefunktion ln (e-baseret logaritme).


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Jeg fik svaret fra et program, der automatisk laver ln til log. Ved ikke hvorfor.


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Måske fordi ln i mere avancerede, teoretiske sammenhænge kaldes log.


Skriv et svar til: Eksakt løsning af to ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.