Kemi

hjælp til kemi højtniveau

04. marts 2005 af cs (Slettet)
Hej vil høre om der er nogen der kan hjælpe mig med op 1d, 1e, 2a og 2d fra eksamenshæftet i 2004.

i 1d, kan jeg godt se at kan ske en addition omkring dobbeltbindingen, Desuden eventuelt reduktion af COOH til COO-, derudover kan der ske en esterdannelse hvis THC-syren går i forbindelse med en alkohol, men er det nok at skrive.

1e) er jeg mere i tvivl med

2b) volder mig oså lidt problemer med at anføre oxidationstal, som jeg umiddelbart kan se går hydroquinon 2 trin ned når det bliver til quinon, men jeg kan ikke sætte oxidationstal på.

2d) har lidt problemer med hvilken formel jeg skal bruge.

håber nogen kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

Sidder selv og laver samme sæt ligenu. Gider du ikke at lægge bilaget herind. Står nemlig og mangler det.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

Hvordan regner du forresten 1c ud. Vil lige tjekke om jeg har gjort det rigtige.

Svar #3
04. marts 2005 af cs (Slettet)

du kan jo bare kopiere et ekstra bilag inden fra undervisningministeriets hjemmeside. www.uvm.dk

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

har fundet opgaven, men der var ikke et bilag med.

Svar #5
04. marts 2005 af cs (Slettet)

Bilaget er bare en kopi af den ene side.

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2005 af Simone444 (Slettet)

okay. Hvad får du 1c til?

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

1d) som jeg læser den, skal du redegøre for hvordan du ved eksperimenter kan skelne THC-syren og THC fra hinanden.

Du skal ikke skille dem ad, men bare angive, hvordan man skelner mellem den ene og den anden.

Du har med en alkohol og en carboxylsyre at gøre. Hvilke karakteristiske kemiske egenskaber har de?

1e) hvis fordelingsforholdet er højt, er stoffet altså upolært. Er det det ved pH=7?

2b) Du kan tydeligt se (forhåbentlig?), at Ag reduceres, fra +I til 0. Der må derfor ske en oxidation af nogle af carbonerne i ringen. Det kan du også se på en anden måde, nemlig ved at se udelukkende på det carbon der er interessant, altså de der indeholder OH, hhv =O grupperne. resten er så at sige irrelevant, da det ikke er vigtigt at kende oxidationstallene, men kun stigning eller fald.

2d) du slår bare de molare gibbsenergier op i en databog, og lægger produkternes sammen, og trækker derfra reaktanternes.

Svar #8
05. marts 2005 af cs (Slettet)

I 1d) kan jeg så godt nøjes med at skrive det jeg har gjort eller skal jeg inddrage mere.

1e) Nej så må stoffet vel være polært, men vores lærer har sagt vi skal indddragge noget om polarisering, men er i tvivl om hvad jeg skal sige.

2b)kan godt se at Ag reduceres fra +I til 0 men brom har den ikke det samme oxidationstal, desuden skal jeg også anføre hvilken oxidationstal henholdsvis
hydroquinon og quinon har.

2d) Men der står ikke det skal være de molare.

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

1d) nej, det er ikke nok. Du har jo ikke sagt hvordan du kan skelne alkoholen fra carboxylsyren! Men det er sådan, at THC er en sekundær alkohol, og altså kan oxideres til en keton, der reagerer positivt med DNPH, hvilket carboxylsyren ikke vil.

1e)ved pH=7, er stoffet da klart upolært. Du vil først begynde at kunne mærke noget polaritet år du kommer over pH=pKs..

2b)Ag reduceres, Br sker der intet med, og hvor står der at du skal angive OT for de to stoffer. Men hvis du skal, så kig udelukkende på det C, der har betydning, altså det der sidder bundet til hhv. OH og =O. Du ser da, at hydroquinon har OT=+1, og quinon har OT=+2.

2d)joo.. Det gør der. Den måde det står på, er bare en lettere måde at se det på. Se på enheden for den gibbsenergi, der er i opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

og mht syren, må det ikke være under reducerende betingelser, da den i så fald vil give et aldehyd, der vil reagere positivt med DNPH

Svar #11
05. marts 2005 af cs (Slettet)

For det første hvad er DNPH

Og ved 1e) jeg har lidt svært ved at forstå det når fordelingsforholdet er stort.
Det kan vel ikke være nok at sige at ved pH= 7 er stoffet upolært og at der først vil være polaritet ved pH=pKs
2d) dvs jeg bruger bare den de molare gibbsenergier ved standard, men hvorledes kan jeg så se om der stadig kan opløses sølvbromid.

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

DNPH er et stof, anvender til påvisning af oxogrupper i aldehyder og ketoner. Systematisk navn: 2,4-DiNitroPhenylHydrazin

når fordelingsforholdet er højt, vil det sige, at der er meget opløst i octanol, der er upolært. Og der gælder reglen, at upolære stoffer opløses i upolære solventer, men polære stoffer opløses i polære solventer (som vand).

De eneste steder, der er mulighed for polaritet, er omkring O-atomerne, men da molekylet er så stort, vil denne polaritet ophæves. Når pH>pKs, bliver molekylet negativt ladet, og polariteten stiger altså.

2d) du udregner standard værdien, og anvender dernæst de opgivne koncentrationer (nogle af dem indirekte) og udregner gibbstilvæksten for reaktioen under disse betingelser. når gibbs er negativ, forløber reaktionen.

Svar #13
05. marts 2005 af cs (Slettet)

Lige en sidste ting.

2d(b)) er Gm standard=Hm-t*Sm standard

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

standard gibbstilvæksten finder du ved at lægge standard gibbsenergierne sammen for produkterne, og derfra trække alle reaktanternes standard gibbsenergier.

Og da udregner du gibbstilvæksten for reaktionen ved:

D_Gm=D_Gm(standard) +R*T*ln(Y)

Svar #15
05. marts 2005 af cs (Slettet)

kan det passe at koncentrationen bliver 75 % af koncentrationen af thiosulfat divideret med 2, da de reagerer 2:1

Brugbart svar (0)

Svar #16
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

hvad for en koncentration?

Svar #17
05. marts 2005 af cs (Slettet)

man får opgivet at stofmængdekoncentrationen for thiosulfat er 0,967M og så står der at 75% af thiosulfatmænden bindes som Ag(S2O3)2

Brugbart svar (0)

Svar #18
05. marts 2005 af frodo (Slettet)

ja så bliver [Ag(S2O3)2]= 0,75[S2O3]/2

Svar #19
05. marts 2005 af cs (Slettet)

okay tak for hjælpen

Skriv et svar til: hjælp til kemi højtniveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.