Kemi

Ammoniak fremstilling

08. maj 2010 af Louisethebabe (Slettet)

Ammoniak fremstilles industrielt ved at lade hydrogen og nitrogen reagere ved højt tryk og temperatur.
 

1. Opskriv det afstemte reaktionsskema for denne reaktion.
3H_2 + N_2 → 2NH_3

2. Hvor meget hydrogen og hvor meget nitrogen skal der bruges til at fremstille 1 kg ammoniak?

hjælp til spørgsmål 2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2010 af Darwin (Slettet)

 1. Beregn den stofmængde ammoniak, som skal fremstilles. Brug n = m/M, hvor M er molvægten af ammoniak - ca. 17 g/mol.

2. Find molforholdet (ud fra den afstemte reaktionsligning) mellem ammoniak og henholdsvis hydrogen og nitrogen. Herved findes stofmængderne af hydrogen og nitrogen.

3. Beregn massen af hydrogen og nitrogen ud fra de fundne stofmængder i pkt. 2. Brug m = n×M, hvor M er molvægten for hydrogen/nitrogen.


Svar #2
08. maj 2010 af Louisethebabe (Slettet)

n = m/M ↔n=1000/(14,007+(1,0079·3)) ↔ n= 58,7175 g/mol

Hvordan finder jeg forholdet? Altså hver gang der er 3 hydrogen og 1 nitrogen er der 2 ammoniak? forstår ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2010 af Darwin (Slettet)

#2.

Ja. Dvs.

nH2 = 3/2 × nNH3 = 3/2 × 58.72 mol = 88.08 mol

nN2 = 1/2 × nNH3 = 1/2 × 58.72 mol = 29.36 mol

Når du har fundet massen af H2 og N2, kan du passende summere disse tal. Denne sum skal også give 1000 g, da der ved enhver kemisk reaktion er massebevarelse.


Skriv et svar til: Ammoniak fremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.