Fysik

1/3 af fjedermassen. Hvorfor?

10. maj 2010 af sasc (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når man beregner svingningstiden for harmoniske svingninger, bruger man formeln: T = 2π * sqrt(m/k)

M = loddets masse + 1/3 af fjederens masse.

Og her er så mit spørgsmål, hvorfor skal man lægge 1/3 af fjederens masse til dette??

På forhånd tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2010 af JKaram (Slettet)

Se

Karam


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

Eller se her:

http://k-jerslev.dk/Docs/fjedermasse.pdf


Svar #3
11. maj 2010 af sasc (Slettet)

Tak for linket - dog en ting jeg ikke helt kan forstå, hvor ved vi dette fra:

Ved uniform udvidelse vides, at hastigheden er linær afhængig af afstanden fra væggen, hvor fjederen sidder
fast. Denne afstand kaldes på ovenstående figur a. Samtidig ved jeg, at enden længst til højre, igen på ovenstående figur, skal udvide sig med hastigheden x_ . (Den kan ikke skrive x prik, men differentieret i forhold til tiden, betyder dette, ikke?)
Det ses også nemt, at punktet, hvor fjederen sidder fast på væggen ikke skal bevæge sig.


Svar #4
11. maj 2010 af sasc (Slettet)

Og hvorfor kalder du det for xny??


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#3: Hookes lov:

F_fjeder = -k*x = dp/dt = m*dv/dt

Det er rigtigt, at prik betyder differentiation mht. tiden.

Jeg kalder den nye koordinat x_ny fordi den blot er en ny x-værdi for enden af fjederen, når den befinder sig et tilfældigt sted.


Svar #6
11. maj 2010 af sasc (Slettet)

Tusind tak!! - hvis jeg må have lov at spørge om et par sidste ting?

Jeg ved ikke hvad Lagrangeformalismen er? - og derfor(måske derfor) forstår jeg heller ikke ligninger (11) - (14) ??

Vdr. ligning (5) - hvad betyder det så at integrere op over hele den udstrakte fjeder? Og hvordan kan det ses i ligningen?

Du har været til stor hjælp, tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#6: Lagrange formalismen skal du nok bare glemme alt om. :P Det er universitetsniveau.

Integrationen over fjederen gøres i ligning 8.


Svar #8
11. maj 2010 af sasc (Slettet)

OKay super! Tak. Er det muligt også at få svar på hvorfor du har skrevet at ω=√(k/m+(1/3)M) - er frekvensen/svingningstiden ikke √m/k ??


Svar #9
11. maj 2010 af sasc (Slettet)

Ups, undskyld.. Bytter rundt på mine formler :-(

- Jeg har fanget det hele nu, så tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: 1/3 af fjedermassen. Hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.