Matematik

Beregn integralet - hjælp

18. maj 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Uden hjælpemidler

Beregn integralet
  3
∫     4x / x^2 + 1   dx
  0


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Her mener du formodentlig funktionen 4x/(x2+1) . Det er vigtigt at sætte parenteser korrekt. Funktionen, som du har skrevet den, kan kun fortolkes 4x/(x2) + 1 = (4/x) + 1 . For at beregne integralet, skal du benytte, at 2x·dx = d(x2) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2010 af NejTilSvampe

u = x^2 +1

du = 2x dx

∫ 4x / (x^2+1) dx = ∫ 2/u du

fortsæt selv?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2010 af Erik Morsing (Slettet)

En yderligere forklaring til #1 og #2

Δy/Δx kalder man Newtonkvotienten, det er kvotienten mellem to størrelser Δy og Δx. Det, der ikke er så åbenbart her, er hvordan den afledede dy/dx (grænseværdien af førstnævnte kvotient) kan gå hen og bleve til en brøk. Det er egentlig kun et symbol, for vi havner i en meningsløs størrelse 0/0 når Δx og Δy går mod 0. Alligevel er det nyttigt at tænke på dy og dx, så deres kvotient er ensbetydende med den afledte funktion. Men hvordan så det? Det gør vi ved at se på størrelsen dx som en ny uafhængig variabel, som vi kalder differentialet af x, og ligeledes definerer vi en ny afhængig variabel dy, (som vi kalder differentialet af y) som en funktion af x og dx på følgende måde dy = (dy/dx)*dx = f'(x)dx. Så hvis for eksempel y=x2 skriver vi dy=2xdx som så (ifølge vores definition) er det samme som dy/dx = 2x. Og så er det, som nævnt i #1 meget vigtigt at sætte parenteserne korrekt. Det sker alt for tit herinde, at man må gætte sig til, hvad der skal stå.


Skriv et svar til: Beregn integralet - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.