Matematik

Tegning af en graf

20. maj 2010 af Sunbright (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey derude. Sidder stuck i den her opgave.

Jeg skal tegne en graf, der opfylder: f(0)=5 og f(10)=-1, (disse tal betyder jo (x1, y1) og (x2,y2)) og at fortegn og nulpunkter for f' er:

x:              3            7
f'(x)    -     0     +     0   -

Jeg kan ikke rigtig se grafen for mig. Jeg ved at den skal aftager lige før 0,3 og stige fra 3 til 7 og aftage igen efter 0,7.

Men hvad skal jeg stille op med de givet infor. foroven..

Jeg er lost..

//


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2010 af NejTilSvampe

det er egentlig lige meget hvad funktionsforskriften er, du skal bare tegne den med løs hånd. 

HVIS du vil lave en egentlig funktionsforskrift kan du gøre sådan her.

f'(x) = a(x-3)(x-7) = ax^2 - 10ax + 21a

f(x) = 1/3 ax^3 - 5ax^2 + 21ax + k

f(0) = 5 => k = 5

f(10) = -1 => 1/3 a*10^3 - 5a*10^2 + 21a*10 + 5 = -1 og så løser du for a. 

Men som sagt, jeg tror bare opgaven vil have dig til at tegne den i løs hånd.


Svar #2
20. maj 2010 af Sunbright (Slettet)

 Ja, det tror jeg også jeg skal. Men problemet er, at jeg ikke kan se grafen for mig. Jeg ved ikke hvor jeg skal starte med at tegne den.. hvor den skærer y-aksen og x.. jeg ved jo godt, at den skal ned og ramme (0,3) og (0,7). Hvis det er at du måske kan forklare det på en måde, så at jeg kan se det i hovedet, ville det være super :)

//


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2010 af NejTilSvampe

 hehe, okay det er forkert. Det du sagde var at den skulle ha' to skæringer i y-aksen (0,3) og (0,7), det er meget forkert. 

Det du får at vide er at den har et minimums punkt i (3,f(3)) og et maksimum i (7,f(7))

f(0) = 5 betyder den skærer y-aksen i (0,5)

og så får du at vide at grafen skal gå igennem (-1,10)

har vedhæftet et bud på en graf. De røde prikker er de betingelser der skulle være.

Vedhæftet fil:graf.bmp

Svar #4
23. maj 2010 af Sunbright (Slettet)

 super.. Men et spørgsmål til; punkt (3,f(3)) og (7,f(7)) finder man jo ved at indsætte 3 og 7 i en funktion på x's plads... men der er jo ikke givet en funktion, så mit spørgsmål lyder: Hvordan aflæser du punkterne på grafen?


Skriv et svar til: Tegning af en graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.