Matematik

Tangentens ligning (vektorfunktion)

21. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Hej.

Hvis jeg har følgende vektorfunktion:

             sin(t)

r(t) =

             sin(2t)

Hvordan bestemmer jeg ligningen for tangenten til kurven for t = pi/8


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den afledede til stedvektorfunktionen

r(t) = (sin(t) ; sin(2t)) er

r'(t) = (cos(t) ; 2cos(2t)) ,

og r'(t) er tangentvektor til kurven r(t) . Tangenten til kurven for t = π/8 går da gennem punktet (sin(π/8) ; sin(2π/8)) og har vektoren (cos(π/8) ; 2cos(2π/8)) som retningsvektor . Tangentens hældningskoefficient i dette punkt er da

a = 2cos(2π/8)/cos(π/8) .

Hertil kan benyttes, at

sin(π/4) = cos(π/4) = (√2)/2 og

sin(π/8) = (√(2-√2))/2 , og cos(π/8) = (√(2+√2))/2


Svar #2
21. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Hvad bliver ligningen for tangenten til kurven for t = pi/8 så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Indsætter man talværdierne, bliver hældningskoefficienten

a = 2·√(2-√2) = 1,530734 , og tangenten skal gå gennem punktet

(sin(π/8) ; sin(π/4)) = ((√(2-√2))/2 ; (√2)/2) , dvs. tangentens ligning er

y = 2·√(2-√2)·x -2 + (3/2)√2


Svar #4
21. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Jeg har da bare lært, at tangentens ligning ser således ud:

y = a * x + b


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, og sådan ser da også denne tangentligning ud, med

a = 2·√(2-√2) og b = -2 + (3/2)√2


Svar #6
21. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Forstår heller ikke rigtig, hvordan hældningskvotienten:

a = 2cos(2π/8)/cos(π/8)

er sådan?


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 - Fordi en retningsvektor for tangenten er vektoren (cos(π/8) ; 2cos(2π/8)) = (ax ; ay) . Hældningskoefficienten er da

a = ay / ax


Svar #8
22. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Når okay.

Undskyld men jeg forstår heller ikke, hvordan du beregner b?


Svar #9
22. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Mere præcist forstår jeg ikke den her del:

tangenten skal gå gennem punktet

(sin(π/8) ; sin(π/4)) = ((√(2-√2))/2 ; (√2)/2) , dvs. tangentens ligning er

y = 2·√(2-√2)·x -2 + (3/2)√2


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 - En linie med hældningskoefficent a , der går gennem punktet (x0 ; y0) , har ligningen

y = a·(x - x0) + y0 .

Indsæt så de relevante værdier for den nærværende opgave.


Svar #11
23. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

#10 - kan forestille mig, at det er rigtig nemt, men kan bare ikke se, hvordan jeg skulle gøre det. Vi har jo kun fået at vide, at t = pi/8 ..

Er det så bare om at sætte t = pi/8 i sin(2t), da det er y0, hvor så b bliver beregnet?


Svar #12
23. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Eller nej det passer jo ikke til de 0,121 du får det til .. :(


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12 - Gå op til #3. Der har jeg givet de præcise værdier for (x0 ; y0) og for hældningskoefficienten a . Det, du kalder b, altså konstanten i liniens ligning y = ax + b , er

b = y0 - a·x0 , og her er

a = 2·√(2-√2) , og

(x0 ; y0) = (sin(π/8) ; sin(π/4)) = ( (√(2-√2))/2 ; (√2)/2 ) , hvoraf

b = -2 + (3/2)√2


Svar #14
25. maj 2010 af Simon2620 (Slettet)

Tusind tak!


Skriv et svar til: Tangentens ligning (vektorfunktion)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.