Matematik

Bestemme forskrift for 2. gradsfunktion

24. maj 2010 af r0cksztar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg kan ikke helt se hvordan denne opgave skal løses, da det er længe siden jeg lavede 2. gradsfunktioner - er der nogen her der kan hjælpe? evt. også med opgave 2. Opgaven er fra mat A eksamen 2008.

Billede er uploadet  


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. maj 2010 af peter lind

Du har 3 punkter på kurven; nemlig x=0, y= 350/2; x= 500/2, y= 240/2 samt x=500 y = 350/2 (kan aflæses af kurven. Andengradspolynomiet hedder a*x2+b*x+c. Sæt de 3 punkter ind og du har 3 ligninger med 3 ubekendte, som du må løse. Du kan også bruge at det midterste punkt er toppunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. maj 2010 af mette48 (Slettet)


y=ax²+bx+c

(0,350/2) = (0,175)
(500/2,240/2) = (250,120)
(500,350/2) = (500,175)

175 = a*0²+b*0+c c=175
120 = a*250²+b*250+c 250b=120-175-250²a 500b=-110-2*250²a
175 = a*500²+b*500+c 500b=175-500²a-175

-110-2*250²a=-500²a
-110=2*250²a-4*250²a 2*250²a=110

a=110/(2*250²)

250b=-55-250²(110/2*250²)=-55-110/2=110

b=110/250

Vanvittige tal at arbejde med.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1 - Tallene virker måske vanvittige at arbejde med, men ser man på de opgivne tal:

x=0 , y=175     ;    x=250 , y=120     ;    x=500 , y=175 ,

ser man, at grafen er symmetrisk omkring x=250 , dvs toppunktet er beliggende ved x=250 , y=120 , parabelen vender grenene opad, og der er ingen reelle rødder. Endvidere er c = 175 (det er y-værdien for x=0). Heraf følger så, at

-b/(2a) = 250 , og

-b2/(4a) + c = 120 , dvs

b2/(4a) = 175-120 = 55 , hvoraf

-b/2 = 55/250 , eller

b = -110/250 = -11/25 (fortegnet i #2 er ikke rigtigt til sidst). Deraf fås så

a = -b/(2·250) = 11/(25·500) = 11/12500 . Altså

y = (11/12500)·x2 - (11/25)·x + 175


Skriv et svar til: Bestemme forskrift for 2. gradsfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.