Matematik

Løsning til differentialligning

25. maj 2010 af bkacky (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal gøre rede for at funktionen f(x) = e2x+3 ER EN LØSNING  til dy/dx=2*y-6

Jeg starter med at differentiere f(x) og får f'(x) = 2 * e2x

dette indsætter jeg i ligningen for dy/dx:

2 (2*e2x)-6 = 4e2x-6  men det er jo ikke det samme som f(x) ? =/ 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Der skal blot stå det samme på hver side af din sidste ligning. Hvis der gør det, vil f(x) være en løsning til differentialligningen.


Svar #2
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

# 1

det forstår jeg ikke..er det ikke mening at du skal komme frem til f(x) igen..?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Nej. Du skal blot vise, at ved indsættelse af f(x) i din differentialligning, så vil lighedstegnet gælde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2010 af stavsdal (Slettet)

til bkacky

dit problem er simpelt

du indsætter i 2y-6, der indsætter du f'(x) istederfor y=f(x)

altså du indsatte den diffede, derfor får du det ikke til at passe

Tage


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2010 af Dummerjan (Slettet)

 #3 Nemlig..

#2 Så skal du løse ligningen mht. y. Dvs y = (1/2)* (dy/dx +6). Sæt y = f(x) og dy/dx = f '(x) og indsæt det fundne udtryk for f '(x), så genfinder du udtrykket for funktionen f.


Svar #6
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

#5

kan du skrive udregningen herinde, forstår ikke hvad du mener med at jeg skal sætte y=f(x) og dy/dx=f'(x)


Svar #7
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

altså du differentierer f(x), så isolerer du y i dy/dx og indsætter f'(x) istedet for dy/dx og kommer frem til e2x+3 som er det samme som f(x) og derved har man gjort rede for at f(x) er løsningen til dy/dx.


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. maj 2010 af mathon

       y = e2x + 3

      dy/dx = 2·e2x = 2·((e2x + 3) - 3) = 2·(e2x + 3) - 6 = 2y - 6


Brugbart svar (2)

Svar #9
25. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Gøre rede for at funktionen f(x) = e2x+3 ER EN LØSNING til dy/dx=2*y-6

Jeg plejer at gøre følgende:

y        =   f(x) = e2x+3

dy/dx = f '(x) = 2e2x

          dy/dx  = 2*y-6

            2e2x = 2* (e2x+3) -6           Jeg sætter e2x+3 ind for Y og 2e2x ind for dy/dx

            2e2x = 2e2x +6 -6              +6-6 = 0 dvs de går ud med hinanden (yay xD).

            2e2x = 2e2x                         forkorter med 2e2x på begge sider. (Dog ikke nødvendigt.)

                0   =   0

                Q. E. D.                              (Quod Erat Demonstrandum) - Det som skulle bevises.


Svar #10
25. maj 2010 af bkacky (Slettet)

Super godt svar XiphiasFO. Det er nemlig sådan vi har gjort det i timerne... meget mere overskueligt


Skriv et svar til: Løsning til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.