Matematik

Skæring ml. to linjer givet på parameterfremstilling

25. maj 2010 af Mal90 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal til skr. matematik i morgen, og er stødt på denne opgave, som jeg ikke kan finde ud af. Det er uden hjælpemidler.

I rummet er linjerne l og m givet ved parameterfremstillingerne

l: (x,y,z) = (0,1,0)+s(3,-2,1)

m: (x,y,z) = (7,1,2)+t(4,2,1)

Linjerne l og m skærer hinanden i et punkt.

Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem de to linjer.

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Skæringspunktet (hvis det findes) findes ved at bestemme en værdi for s og en værdi for t, så at

(0,1,0)+s(3,-2,1) = (7,1,2)+t(4,2,1) .

Der skal altså gælde de tre ligninger

1)  3s - 4t = 7
2) -2s -2t = 0
3)     s - t = 2

Den midterste ligning svarer til
s+t = 0 , og vi har
s-t = 2, så

2s = 2, dvs

s = 1, og dermed
t = -s = -1 .

Vi har kun brugt ligningerne 2) og 3), så vi må kontrollere, at ligning 1) også er opfyldt for (s,t) = (1,-1) :

3·1 - 4·(-1) = 7 .

Altså er der et skæringspunkt, og det fås for (s,t) = (1,-1) , dvs. punktet (3,-1,1) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2011 af Betty92 (Slettet)

 Hvor kommer 3-tallet fra, når man finder punktet 3,-1,1?


Skriv et svar til: Skæring ml. to linjer givet på parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.