Andre fag

Latin styrer.... LÆS

08. juni 2003 af SP anonym (Slettet)
...hm... eller gør det nu også det..? Ihvertfald ikke i mit tilfælde...
Ville bare høre fra nogle af jer sproglige som har været oppe i latin, hvordan det har været, hvad der giver/ikke giver point etc. Skal selv op på tors, og jeg er ret lost i det fag, så hvis nogle skulle have nogle rigtig gode noter, ville jeg modtage dem med kyshånd! på forhånd tak..

Svar #1
08. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

Hej!!Jeg havde latin sidste år, men det er ret svært at komme med nogle notater, da det er forskelligt fra lærer til lærer hvad man har gennemgået...Du skulle jo have noteret det hele i timerne, for du kommer jo ikke op i en ukendt tekst, det hele er jo læst før..ellers er det en god idé at låne evt. notater fra en god klassekamarat...håber det går godt!!held og lykke!!

Svar #2
08. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

jeg har skam også noter til de forskellige tekstykker... tænkte mere på noter i retning af noget analyse´-halløj... som måske er skåret ned til et par sider :)
Og forresten, Sarah, hvordan var din oplevelse af eksamen?

Svar #3
08. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg har li' afsluttet latin, og har en masse myter liggende + notater til. F.eks. om Ikaros, Aethra, Daedalus, Pasiphae, Minos, Theseus, Ariadne, Cocalus, Hippolytus. Har oss' en masse fabler og filosofiske sentenser!!

Latin har vær't et af mine yndlingsfag, så hvis du er i tvivl om no'et, så ka' du bar' spørge :)

Svar #4
08. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

hej anne..
lyder godt... har du haft nogle tekster af catul eller martial? og hvad med teksten 'Serpens in paradisco' og fablerne 'Lupus et agnus/Lupus et canis'??.. det er ikke egentlige oversættelser jeg vil have, men generelt noget lidt klogt at kunne fyre af for censor :)

nå ja.. kan ikke få oversat denne sætning: Sed fieri sentio et excrucior.
Know how to do it..?
pfh tak...

Svar #5
08. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

Ja, jeg en masse epigrammer fra Martial. Jeg har oss' Lupus et agnus og Lupus et canis. Men Seroens i paradisco har jeg desværre ik'!!

Sed= men
fieri= gøres, sker, bliver
sentio= mærker, mener fieri sentio et= og
excrucior= pine

Prøv at komme med et bud, så kommer jeg med et senere. Ska' du ha' no'et materiale til epigrammerne?

Svar #6
09. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

hm.. et bud..ok.. :
men det sker at jeg mærker og piner.. (?)

Det ville være til stooor hjælp, hvis du kunne sende nogle noter/materiale til mig fra de epigrammer du har.

pfh tak..

Svar #7
09. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

Altså, tit er det jo sådan at der er et skjult budskab i egigrammet. Hvis du ka' gøre rede for dette, vil censor blive glad.

F.eks. dette epigram a Martial:

Quare non habeat, Fabulle, quaeris
uxorem Themison. Habet sororem.

Du spørger, hvorfor Themison ikke har en hustru, Fabullus. Han har en søster.

Altså, han har ikke brug for en kone, så længe han har en søster. Jeg ved ik' om der er tale om incest her, haha :)

Jeg har oss' lidt biografi om Martial, hvis du vil ha' det?

Et epigram (græsk: "gravindskrift") er kort og fyndigt i sin form. Det indledes oftes objektivt med en beskrivelse og slutter subjektivt med en satirisk-humoristisk pointe.
Brevitas, venustas et acumen ("korthed, elegance og spidsfindig pointe) er epigrammets særkende.
Martial skrev i alt 1561 epigrammer. Han store inspirationskilde var frem for alt storbyen.

Jeg har oss' oversættelserne til de overnævnte fabler. Men dem ved jeg ik' om du vil ha'? De noter jeg har til epigrammerne er mest ord vi har bøjet i forskellige tider. Så det tror jeg ik' at du ka' bruge til særlig meget! Hvornår ska' du op?

Svar #8
09. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

hej anne..
skal op på tors.
tja... altså.. jeg har egentlig ikke brug for oversætelser (ellers mange tak) fordi alle mine tekster er oversat (på nær Serpens in paradisco, hvilken du jo ikke har)
Har også selv 4 siders biografi om Martial, så jeg tror heller ikke det skulle være nødvendigt..
Men tak for reminderen om at lægge mærke til budskabet... det tænkte jeg slet ikke på.. koncentrerede mig mest om oversættelse og analyse..
Men jeg kunne godt tænke mig at høre om din oplevelse til latineksamen..(?)

Svar #9
09. juni 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg har ik' vær't til eksamen i det. Vi har lavet en slags prøve-eksamen, hvis det nu var vi sku' op. Det foregik som en rigtig eksamen.

Jeg syn's faktisk ik' at det var så slemt. Man ska' oss' læse op, så husk grundreglerne for udtalelserne. Held og lykke med eksamen :)

Skriv et svar til: Latin styrer.... LÆS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.