Matematik

Proportionalitet, hjælp please?

29. maj 2010 af Blondkitty (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvis v=5km/t er t=120/5 = 24 timer
Hvis v=6km/t er t=120/6 = 20 timer
Hvis v=10km/t er t=120/10= 12 timer
Hvis v= 15 km/t er t= 120/15 = 8 timer
Hvis v=20km/t er t=120/20= 6 timer

(5,24)
(6,20)
(10,12)
(15,8)
(20,6)

Jeg har plottet dette ind i et koordinat system og forklaret at det er en omvendt proportionalitet, men når jeg prøver at regne a og b så får jeg nogle underlige tal.

Lad os tage punkterne (5,24) og (15,8)
a= 15-24/5-8
-9/-3=
a= 3

Det passer ikke rigtig ind i den graf jeg har tegnet.
Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2010 af AMelev

Det, du benytter, er beregningsformlerne for a og b for en lineær funktion y = ax + b, men som du selv skriver er dette en omvendt proportionalitet - ikke en  lineær funktion.

Du skal fortsætte metoden, du har brugt i starten til at beregne de forskellige t- værdie ved forskellige v-værdier.

Hvis v = 120 er t = .... Hvad har du gjort?

Hvis v = v er t = .... Gør det samme som ved alle de andre


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2010 af mathon

           
    v·t = 120

    t = 120/v =120·v-1          grafen er en ligesidet hyperbel i 1. kvadrant


Svar #3
29. maj 2010 af Blondkitty (Slettet)

J#1
 

Det, du benytter, er beregningsformlerne for a og b for en lineær funktion y = ax + b, men som du selv skriver er dette en omvendt proportionalitet - ikke en  lineær funktion.

Du skal fortsætte metoden, du har brugt i starten til at beregne de forskellige t- værdie ved forskellige v-værdier.

Hvis v = 120 er t = .... Hvad har du gjort?

Hvis v = v er t = .... Gør det samme som ved alle de andre

Det er y=a/x jeg skal finde, så jeg leder efter a.
 
Jeg troede jeg havde skrevet hele opgaven, undskyld.
Afstanden mellem to byer er 120 km. Køretiden kan beregnes ud fra denne formel:
t= s/v                   t: tid s: strækning v:hastighed
t=120/v

Er a så 120?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2010 af mathon

   Ja
        i
             y = a/x = a·x-1   er a = 120

som her
hedder
             t = 120/v = 120·v-1


Svar #5
29. maj 2010 af Blondkitty (Slettet)

Mange tak Mathon.


Skriv et svar til: Proportionalitet, hjælp please?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.